Közélet

Illegális kriptovaluta-bányatelepet működtetett a koleszból az SZTE egyik magas rangú diákönkormányzati vezetője

Havonta akár több tízezer forinttal károsíthatta meg a Szegedi Tudományegyetemet az egyik magas rangú diákönkormányzati vezető, aki az Átlátszó információi alapján kriptovaluta (feltehetőleg Ethereum) termelésére alkalmas bányatelepet működtetett szegedi kollégiumi szobájában.

A BÁNYÁSZATHOZ NAGYON SOK ÁRAM SZÜKSÉGES

A Bitcoin és a kriptovaluta egyfajta digitális pénzforma. A coinokat bányászni kell a virtuális világban, amihez sok-sok áram szükséges, amivel zavartalanul dolgozhatnak az igencsak borsos árcédulával rendelkező videókártyákkal ellátott úgynevezett bányagépek.

AZ ESET 2019 NYARÁN TÖRTÉNT

Az Átlátszó cikkéből kiderül, az egyetem több egykori és jelenlegi tagja kereste meg őket azzal az információval, hogy egy jelenleg is magas pozícióban lévő, befolyásos hallgatói önkormányzati vezetőt értek kriptovaluta-bányászaton a Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégiumában 2019 nyarán.

EGY KOLLÉGIUMI SZOBAELLENŐRZÉS SORÁN BUKOTT LE

A beszámolók szerint az esetre egy kollégiumi szobaellenőrzés keretein belül derült fény, amikor a szinten lakó diákok szokatlan és rendkívüli melegre kezdtek el panaszkodni. Ekkor kerültek elő azok a monitor nélküli számítógépek, amik a reggeltől-estig tartó működésük melléktermékeként hőt is termeltek, nem csak pénzt.

A SZOBAELLENŐRZÉS UTÁN NEM TÖRTÉNT SEMMILYEN SZANKCIONÁLÁS

A kollégiumi bizottság egykori tagja a lapnak elmondta, a szobaellenőrzés után nem történt semmi, pedig szerinte az lett volna a minimum, hogy a gépeket lefoglalják és elfogulatlan fegyelmi vizsgálat indul, azt követően pedig, ha szükséges, büntetőeljárást kell kezdeményezni.

A DIÁKÖNKORMÁNYZATI VEZETŐ A KOLLÉGIUMBÓL UGYAN KIKÖLTÖZÖTT, DE MÁS FELELŐSSÉGREVONÁS NEM TÖRTÉNT AZ ÜGYBEN

Az esetet követően a diákönkormányzati vezető szép csendben kiköltözött a kollégiumból, a bányatelepet pedig a szobaellenőrzést követően pár héttel ismeretlen helyre helyezte át. Az érintett diákönkormányzati vezetőnek az Átlátszó értesülései szerint titulusai és pozíciói az ügy előtt és után is szép számmal akadtak, pályáján csorba tudomásuk szerint nem esett, továbbra is betölti ezen tisztségeket.

Forrás: Átlátszó.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb