Szegedi Arcok

Milyen hatásai lehetnek a Bajai úti tűz füstjének egészségünkre? Dr. Faddi Zoltán szegedi háziorvost kérdeztük

Fojtogató, szemet szúró füst és égett szag terjengett Szegeden az éjszaka, ami a keddi hatalmas Bajai úti tűzeset melléktermékeként jelent meg a városban. Nagyon sokan kerestetek meg ezzel kapcsolatban bennünket, vajon, milyen káros hatásai lehetnek annak, ha belélegezzük a füstöt, veszélyes -e a gyermekekre, illetve, hogyan tudunk védekezni ellene. Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Dr. Faddi Zoltán, háziorvost.

“SEMMILYEN KOMOLYABB EGÉSZSÉGKÁROSODÁSTÓL NEM KELL TARTANIA AZ EMBEREKNEK”

Dr. Faddi Zoltán elmondta, a füst káros hatásai átmenetiek, nem olyan hosszú ideig tartott, hogy a szervezetünkre bármilyen visszafordíthatatlan káros hatással legyen. A füst szilárd és légnemű anyagok keveréke, alkotóelemeiből a szén-monoxid a veszélyes, ha tömény mennyiségben lélegzi be az ember, akkor a szén-monoxid mérgezés tüneteit okozhatja. Az orvos elmondása alapján azonban ennek csak a tűz közvetlen közelében lévők vannak kitéve. “Azt gondolom, hogy semmilyen komolyabb egészségkárosodástól nem kell tartania az embereknek” – közölte az orvos.

HA VESZÉLYES LENNE A LEVEGŐ BELÉLEGZÉSE, A MEGFELELŐ HATÓSÁGOK TÁJÉKOZTATTÁK VOLNA RÓLA A LAKOSSÁGOT

Azt is elmondta, hogy a gyermekek szervezete sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté, ezért mindenféle környezeti tényezőre fokozottabban, érzékenyebben reagálnak. “Azt gondolom, hogy ennek tekintetében a megfelelő hatóság a káros anyagok koncentrációját, a levegő összetételét megvizsgálta. Ha ez bármiféle visszamaradandó, akut károsodást okozna, akkor biztos vagyok benne, hogy erről tájékoztatták volna a lakosságot” – vélte Faddi doktor, majd hozzátette, hogy jelenleg az időjárás nekünk kedvez, hiszen nem párás a levegő, ami azt jelenti, hogy nem lefelé fognak szállni ezek az anyagok, hanem felfelé és eltávoznak a légkörben.

LELKI NYUGALMUNK KEDVÉÉRT FELTEHETJÜK A MASZKOT VÉDEKEZÉSKÉNT

Dr. Faddi Zoltán azt is elmondta, a füst belélegzése ellen maszkkal tudunk védekezni. “A füst közelében élőknek lenne ezt célszerű átmenetileg használni, de tényleg, csak a lelki megnyugtatásuk végett” – tájékoztatott az orvos. Mint mondta, meglátása szerint kijőve a szabad levegőre már érezhető egy enyhe légáramlat, szelesebb az idő, mozog a levegő, s ez gyorsan ki fogja tisztítani a füstöt a levegőből.

A levegő összetételéről, és arról, milyen mértékben található benne károsanyag, megkérdeztük a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

A fotókat köszönjük Péternek!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb