Mindenmás

Szegeden is életbe lép a vörös kód

Csütörtök reggeltől hétfő estig ismét életbe lép a “vörös kód” – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel. Szerdai közleményükben azt írták, hogy figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására, csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül.

Emlékeztettek arra, hogy a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban a legfontosabb feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése. A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni – olvasható a közleményben.

AKÁR 41 FOK IS LEHET MAJD SZEGEDEN

Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetünk és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást, amit akkor szokott életbe léptetni, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: fox888
'Fel a tetejéhez' gomb