Közélet

Az országban Szegeden kezeltek először ECMO-géppel koronavírusos beteget – nem is akárkit, Bányai Gábor, országgyűlési képviselőt

Az Igeidők című keresztény magazinnak idézte fel Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő azt az időszakot, amikor tavaly év elején koronavírus-fertőzés miatt került kórházba. Bányait 111 napig kezelték intenzív osztályon, ebből 85 napot töltött mélyaltatásban, 69 napig pedig műtüdő tartotta életben Szegeden.

444.hu szemléjéből kiderült, hogy március 13-án, szombaton reggel szóltak Bányai feleségének, hogy az ECMO-gép segíthetne férjét életben tartani, „ami akkor az operatív törzs hatáskörébe tartozott”. Bányai felesége ekkor felhívta Müller Cecília országos tisztifőorvost, akinek a segítségével híre ment a szükségnek.

COVIDOS BETEGET SOHASEM TETTEK MÉG ELŐTTE ECMO-GÉPRE

A portál szerint ezek után Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is intézkedett a gép beszerzése érdekében, és szakorvosgárdát is szervezett. Mint kiderült, csak Szegeden volt szabad ECMO-gép, ami hosszabb időre képes biztosítani a keringési- és légzőrendszer pótlását. “Covidos beteget soha sem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Rövidre zárva, a történet lényege, hogy szombat délután összeállt a szükséges team, az ország különböző részeiből hazajöttek a szegedi orvosok: szívsebészek, kardiológus, aneszteziológus. Akkor ismét megállt a szívem − valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl a betegségemet” – mondta Bányai, akit végül még aznap Szegedre szállítottak, és megkezdődött a műtüdős kezelése.

Bányai Gábor sikertörténete után még sok-sok ember és kismama életét mentették meg az ECMO-géppel Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb