Közélet

BREAKING: megvannak a “rezsicsökkentés-racionalizálás” részletei, 63-70 forint lesz a villany, 21-22 forint a gáz nem támogatott ára (frissítve)

Német Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről – idézte a Mandiner. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Az akcióterven túl, Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie.

Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villanyenergia esetében 2523 kWh/év. Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár: a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, afölött pedig 747 Ft/m3.

Mint a rezsiguru elmondta, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Cikkünk hamarosan újabb tartalmakkal frissül.

FRISSÍTVE: KIJÖTT A RENDELET IS, MEGVAN MINDEN RÉSZLET

A bejelentéssel párhuzamosan a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent három, az új rezsiszabályokat rögzítő rendelet. A jogszabályok pdf-ben IDE kattintva olvashatók.

  • A kormányrendelet és az energiahivatal két rendelete alapján „a versenypiaci költségeket tükröző, a lakossági fogyasztó által fizetendő
    forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó” bruttó földgázár idén augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ, míg október–decemberre 22,002 Ft/MJ lesz.
  • A másik energiahivatali rendelet a villany árát rögzíti. A jogszabály szerint „a lakossági piaci árral elszámolt villamos energia mennyiség tekintetében a lakossági fogyasztó által fizetendő rendszerhasználati díjakkal együtt számított bruttó (27% áfával együtt számított) végfelhasználói ár az ESZ árrendelet szerint” A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh, B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh.

GRAFIKÁN A LÉNYEG

Az alábbi grafikát a Magyarország Kormánya oldal osztotta meg, röviden rajta van a lényeg:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb