Mindenmás

Kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava, 8 éve nem volt ilyen kevés víz a területen

Kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava. A szikes tó vízszintje az időjárástól függően változik, de közel 8 éve nem volt ilyen kevés víz a területen – szúrta ki a Sokszínű Vidék.

A portál szerint a Nagyszéksósi Bivalyrezervátumot 2008-ban hozták létre negyvenöt fiatal állattal azzal a céllal, hogy segítenek megtisztítani a nádtól a Nagyszéksós-tavat és környékét. Ma már 143 állat él az elkerített területen. A jelenlegi állapotokról az alföldi viharvadász, Fodor Szabolcs lőtt olyan képeket, amelyeken az látható, hogy szinte teljesen eltűnt a víz a tóból.

NYOLC ÉVE NEM VOLT ILYEN KEVÉS VÍZ

“A területre jellemző, hogy folyamatosan változik a tó vízszintje, a nyári szárazságban jelentősen apad, de ilyen kevés víz már vagy 8 éve nem volt a rezervátumban” – mondta el a Sokszínű  Vidéknek a Móra-Tourist Nonprofit Kft. munkatársa, aki kiemelte, hogy a rezervátum továbbra is látogatható, és amint hosszabb, áztató esős idő beköszönt majd, ismét megtelik vízzel a terület. A portál azt is megtudta, hogy a bivalyok jól vannak, takarmánnyal etetik őket, és továbbra is kihajtják az állatokat a tó területére. A Nagyszéksós-tó és környéke egyébként tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, a kedvező időjárásban lehet reménykedni.

Fotók: Fodor Szabolcs.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb