Közélet

Szeged365 kisokos: fájdalmas lesz, ha túlfogyasztunk, mutatjuk, mennyi lesz az új áram- és gázszámlák összege (frissítve)

Az áramnál kétszeres árat kell fizetni átlagfogyasztás felett, a gáznál több mint hétszerest – írja a 24.hu annak tükrében, hogy ma megjelentek a rezsicsökkentés-racionalizálás részletei. A portál azt is kiszámolta, hogy mennyi lesz az új számla, és hogy éves szinten mekkorára rúg majd a rezsi összege.

Az új rezsirendeletet szerint augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztók mérési pontonként:

  • az áramot 2523 kWh/év,
  • míg a gázt évi 1729 köbméter mennyiségig vásárolhatják csak a szokásos rezsicsökkentett áron.

Ez az áramnál bruttó 36 forint/kWh, a gáznál bruttó 102 forint – mondta Németh Szilárd csütörtökön, Tusványosról bejelentkezve. Mint kiderült, e feletti fogyasztás esetén „lakossági piaci árat” kell fizetni, amely a rendelet alapján az áramnál A1 és A2 árszabás esetén bruttó 70,104 Ft/kWh, B (alap) árszabás esetén (ez a vezérelt vagy korábbi nevén éjszakai áram) 62,884 Ft/kWh. Vagyis a rezsicsökkentett árhoz (36 forint) képest bő 1,9-szeres lesz a piaci ár az átlag feletti fogyasztásra. Németh közlése alapján a valós piaci ár 268 forint/kWh lenne.

A H TARIFÁNÁL NINCS VÁLTOZÁS, A GÁZT VISZONT 7,3-SZOROS ÁRON SZÁMOLJÁK

A portál szerint a H tarifánál nincs változás, az korlátlanul marad 36 forinton, vagyis a hőszivattyús rendszereket üzemeltetőknek fennmarad a kedvezményes tarifa.

  • A gáznál a rendelet szerint 2022. augusztus–szeptemberre a lakossági piaci ár bruttó 21,416 Ft/MJ lesz (ez egy köbméterre 747 forint, 34,91-es Mj/m3 fűtőértékkel számolva),
  • 2022. október–decemberre pedig 22,002 Ft/MJ (ez 768 Ft/köbméter).

Tehát 7,3-szoros áron számolják majd az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználást, a 102 forintos átlagfogyasztás alatti rezsicsökkentett árhoz képest. A rezsiügyi kormánybiztos a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a gáznál a piaci ár 1020 forint lenne.

FÁJDALAMAS LESZ, HA TÚLFOGYASZTUNK

A lakossági piaci árakban benne vannak a rendszerhasználati díjak is, amelyek hatósági árasok. Júliustól, tehát egy hónappal a rezsicsökkentés csökkentése előtt az áramnál jelentősen megemelték a rendszerhasználati díjat, így már a fizetendő díj kétharmadát teszi ki. Mint az alábbi táblázatból is látszik, aki áramból túlfogyaszt, annak lesz kevésbé fájdalmas a rezsicsökkentés csökkentése, aki gázból, az viszont óriási áremelkedést élhet meg:

TOVÁBBI ÁREMELKEDÉSRE LEHET SZÁMÍTANI

Az 24.hu szerint az áram és földgázárak esetében a tőzsdéken nem nyugszanak a kedélyek, és nem sok jót lehet kiolvasni Németh Szilárd szavaiból sem, aki szerint kérdéses, hogy az ősszel illetve télen lesz-e energia, be lehet-e szerezni Európában a szükséges mennyiségeket. Ha tehát nem változik a helyzet az energiapiacokon, akkor további áremelkedésre lehet számítani. A rendeletből kiderül, hogy a lakossági piaci ár nem minősül hatósági árnak, azt negyedévente felülvizsgálják, először az idei év végén, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendelkezik majd az árkiigazításokról, mégpedig az egyetemes szolgáltatók javaslata alapján. Ennek részleteiről annyit tudni, hogy tartalmaznia kell majd „az  alkalmazni javasolt, az energiabeszerzési költségeket, versenypiaci költségeket tükröző ár mértékét”.

FRISSÍTVE: MEGSZÓLALT AZ MVM

A lakossági fogyasztóknak továbbra is biztosított a rezsicsökkentés, de a jövőben rezsicsökkentett áron fogyasztható földgáz- és villamos energia mértéke megváltozik – közölte mindezek után az MVM. Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik. Az MVM közölte, az ügyfeleinek a változások miatt nem kell a szerződéseiket módosítani, a MEKH rendeletben meghatározott árak ugyanis az energia-vásárlási szerződések részévé válnak automatikusan. A vonatkozó árakat a társaság a honlapján is közzéteszi.

NAPARÁNYOS ELSZÁMOLÁST ALKALMAZNAK

A cég azt is jelezte, hogy az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban.

Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

A rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított kedvezményt földgáz vonatkozásában, az az eddigiek szerint vehető igénybe a jövőben is. Nem érinti továbbá a B GEO tarifán vételezők által elfogyasztott és a H tarifán fűtési idényben elfogyasztott energiamennyiséget.

ELEKTRONIKUS FORMÁBAN KELL NYILATKOZNI

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz vonatkozásában a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg. Ezen többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Ha az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-ig beérkezik a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható – áll az MVM közleményében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb