Mindenmás

Ez már több mint forróság: azt írta ki a telefon, hogy a 44 fokot karistoljuk ma Szegeden

Mostanra már mindegyik okostelefonon van olyan beépített applikáció, ami előzékenyen közli az aktuális hőmérsékletet és a várható időjárást, figyelmeztet minket a viharra és hőségriasztást is küld nekünk. Kánikulában feltehetően gyakrabban nézünk rá ezekre az adatokra és az iPhonosok jól meg is lepődhettek, hiszen pénteken délelőtt a Weather.com előrejelzésben azt láthatták, hogy szombaton Szegeden akár 44 fok is lehet, Budapesten pedig 42 fokra számíthatunk – szúrta ki a Telex.

Mint írják, ennél jóval visszafogottabb volt a két legismertebb hazai időjáráselőrejelző oldal, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is, amelyek egyformán „csak” 40 fokos csúcshőmérsékleteket jeleztek előre szombat délutánra.

MA MEGDŐL MINDEN EDDIGI MELEGREKORD?

A portál szerint jó móka lesz leellenőrizni szombat este, ki volt a legközelebb a valósághoz. Ha például a Weather.com előrejelzése jön be, az azt jelentené, hogy megdől minden eddigi magyarországi melegrekord. A hivatalos mérések 1890-es bevezetése óta, tehát 132 éve ugyanis a legmagasabb Magyarországon mért hőmérséklet 41,9 °C volt 2007. július 20-án Kiskunhalason. Bőven elképzelhető, hogy szombaton az ország egyes részein a hőmérők ennél magasabbat fognak mutatni, de az összehasonlíthatóság kedvéért csak az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérőpontjain mért értékeket fogadják el rekordnak. Az időjárási honlapok és applikációk Szegedre vonatkozó előrejelzése így nézett ki szombat délutánra:

  • Országos Meteorológiai Szolgálat: 40 fok,
  • Időkép: 40 fok,
  • Weather.com: 44 fok,
  • Accuweather.com: 40 fok.

Ehhez képest az Időkép ma délután ötre 41 fokot jósol Szegedre, míg az Accuweather.com szerint “csak” 40 fok lesz.

A KÜLFÖLDI IDŐJÁRÁS-OLDALAK NYERS MODELLKIMENETEKET HASZNÁLNAK

Azt tudni kell, hogy a külföldi időjárás-oldalak nyers modellkimeneteket használnak, kisebb felbontásúak, nem veszik figyelembe annyira a helyi viszonyokat, lokális hatásokat, amelyek akár több fokkal is képesek befolyásolni a hőmérsékletre vonatkozó előrejelzéseket – mondta a Telexnek Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa. “Az ugyanakkor a hétköznapi ember szempontjából tulajdonképpen mindegy is, hogy 40 vagy 42 fok lesz. A lényeg ugyanis az, hogy nagyon nagy meleg várható.” Igazából már a 35 fokos hőség is rendkívül megterhelő az emberi szervezetnek, ami különösen az idősekre és a betegekre lehet veszélyes.

AZ IDŐKÉPNEK KÖZEL 500 MÉRŐPONTJA VAN

A Telex azt is írja, hogy Magyarországon az Időképnek közel 500 mérőpontja van, amelyek egyéb időjárási paraméterek mellett a hőmérsékletet is mérik. Azonban egyáltalán nem mindegy, hol helyezik el ezeket az egységesen fehér színű hőmérőházakban működő mérőpontokat. A Meteorológiai Világszervezet ajánlása szerint a mérőműszereknek füves (nem lebetonozott) területen kell állniuk, a közvetlen közelükben nem lehetnek nagyobb tereptárgyak (épületek, növényzet), és mindegyik 2 méter magasságban méri a hőmérsékletet. Az itt mért „ideális” hőmérséklet a meteorológusoknak fontos a számításaikhoz, az embereknek viszont sokkal többet számít a meleg vagy a hideg szubjektív érzékelése. A 38 Celsius fok csak egy szám, a lényeg, hogy mi a betonon sétálva vagy a tűző napon parkoló autóba beülve mennyire érezzük elviselhetetlenül melegnek a levegőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb