Kikapcs

Szeged, nézz az ég felé! Érkeznek a Perseidák, Hullócsillagok Éjszakája lesz Szegeden

Gondolkodtatok már azon, milyen lehet két másodperc alatt Szegedről a Balaton-partra érni? A Perseida meteorraj pont ezzel a sebességgel lép be a Föld légkörébe, hamarosan indul az év meteorhullása, amely augusztus 12-én és 13-án fogja elérni maximumát. A Szegedi Csillagvizsgáló is készül az eseményre, pont a fenti dátumon jön majd a Hullócsillagok Éjszakája.

A Perseidák minden évben július második felétől augusztus végéig láthatóak, csúcsukat augusztus közepén érik el. Idén a telihold fénye megnehezítheti a leghíresebb éves meteorhullás maximumának megfigyelését – írja az EarthSky nyomán a 24.hu, akik arról számoltak be,

  • hogy a raj 2022-ben július 17-én vált aktívvá,
  • a meteorhullás pedig augusztus 12-én és 13-án fogja elérni maximumát.

Telihold augusztus 12-én lesz, a természetes fény miatt nehezebbé válik majd a meteorok észlelése, éppen ezért idén érdemes már most, július végén is kémlelni az eget.

SZEGED365 TIPP: LÉGY TÜRELMES, ADJ IDŐT A SZEMEDNEK A SÖTÉTHEZ VALÓ ALKALMAZKODÁSHOZ

A meteorrajt a 109P/Swift-Tuttle üstökös alakítja ki. Amikor az égitest törmeléksávja találkozik a Földdel, a légkörbe belépő szemcsék megsemmisülnek, fényjelenségeket hozva létre. A megfigyeléshez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, hiszen az emberi szemnek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

A meteorok látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de bárhol felbukkanhatnak.

AUGUSZTUS 12-ÉN JÖN A HULLÓCSILLAGOK ÉJSZAKÁJA SZEGEDEN

A Szegedi Csillagvizsgáló az augusztus 12-i Hullócsillagok Éjszakájával csatlakozik az immáron harmadik alkalommal megrendezendő csillagászati programsorozathoz. Mint szűkszavúan írják, többek között távcsöves bemutatóval, lézeres csillagképtúrával és csillagászati előadással várják majd a nagyérdeműt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb