Blog

Szeged365 Family, le a kalappal előttetek! A Mindszenten küzdő tűzoltókért fogtak össze a szegediek

Röviden, rettenetesen büszkék vagyunk a Szeged365 virtuális családjára. Hogy egy kicsit bővebben is kifejtsük: pár perc alatt többszáz Szeged365 olvasó sietett a Mindszenten küzdő tűzoltók segítségére szerda délután, a Makkosházi körúti OMV-kúttal közösen intézett villámfelhívásunk után majd’ letérdelt az oldalunk, annyi üzenetet kaptunk Tőletek!

Két és fél éve – amióta létezik a Szeged365 – napról napra azt érezzük, hogy az olvasóink a város egyik legnagyobb, egyben legsegítőkészebb közösségét alkotják. A tegnap délután történtek pontosan ebben erősítettek meg bennünket. Ha valaki lemaradt volna róluk, mutatjuk a szívmelengető eseményeket, kronológiai sorrendben:

TŰZ ÜTÖTT KI MINDSZENTEN, MÉG SZERDÁN IS KINT VOLTAK A SZAKEMBEREK

Kedd délután – kicsivel a felgyői tűzeset megfékezését követően – kigyulladt a száraz fű Mindszent térségében. Tizenkét hektáron égett a száraz fű, a nádas és a cserjés terület, a helyszínre a szegedi, a hódmezővásárhelyi, a szentesi, a kisteleki, a kunszentmártoni és a mezőtúri hivatásos, valamint a mártélyi önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik több oldalról támadva, vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották több órán át a lángokat.

A munkálatok szerda délelőtt is folytatódtak, egy újságíró kolléga, Szabó Viktor a Mindszenti Kerekasztal nevű csoportba tett fel néhány egészen zseniális, egyben elszomorító fotót, mint írta, jelenleg a katasztrófavédelem 11 munkatársa őrizte a területet, akik egész nap maradnak.

Viktor azt írta, hogy a kint dolgozó szakemberek bármilyen apró segítségnek, egy víznek, egy szelet csokinak, egy pogácsának örülnének, amit a lakosoktól kapnak.

A MAKKOSHÁZI KÖRÚTI OMV KÚT CSAPTA LE A FELDOBOTT LABDÁT

A feldobott labdát a fent említett kút kollégái csapták le, akik azt írták szerkesztőségünknek, hogy összeállítottak egy csomagot, már csak arra kellene valaki, hogy eljuttassa a Mindszenten lévő egységeknek.

Ekkor jött a cunami.

DÖBBENET, MENNYIRE SOKAN ÁLLTATOK A KEZDEMÉNYEZÉS MELLÉ

Miután Bartok Zsófi kolléganőnk kitette a fent látható Facebook posztunkat, gyakorlatilag felrobbant az oldalunk:

  • pár perc alatt több, mint 100, összesen pedig (számoltuk egy darabig) közel 500 segítőkész szegedi jelentkezett be üzenetben,
  • a telefonszámunkon non-stop égett a vonal,
  • az e-mail szerverünkre pedig további 200-250 levél futott be.

“A probléma gyakorlatilag percek alatt megoldódott, a csomagot felvették, úton van! Köszönjük a sok-sok üzenetet és telefont, jó tudni, hogy ha kell, ilyen sokan segítenének Szegeden!” – írta ki kolléganőnk pár perccel később, fél órára rá pedig már jött is az üzenet:

“Nemrég beszéltem a tűzoltókkal, megérkezett a küldemény, nagyon szépen köszönik! Sajnos még az éjszaka folyamán és holnap is készenlétben kell lenniük”

– kaptuk meg Gábortól.

SZERVEZETT FORMÁBAN NEM VIHETÜNK AJÁNDÉKOT A TŰZOLTÓKNAK, DE…

Hetek óta non-stop küzdenek a szegedi és Csongrád-Csanád megyei tűzoltók, gyakran akkora a baj, hogy a hivatásos mellett az önkéntes állományt is be kell hívni. Pár napja – amikor több szegedi vendéglátóhellyel összefogva szerettünk volna egy nagyobb volumenű meglepetés-csomagot eljuttatni a srácoknak – azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem engedélyezi (sicc), hogy hivatalos formában ajándékot vehessenek át a megyénkben dolgozó hősök, azonban úgy fest, a lakossági jellegű – nem hivatalos – akciók működnek és működhetnek.

Éppen ezért örömmel segítünk, ha bármelyik olvasónk a cikkünkben felvázolthoz hasonló dolgot szeretne megvalósítani.

Írj ránk, ha valamit eljuttatnál valamelyik utómunka-helyszínre, mi pedig megkérjük rá a Szeged365 óriásira duzzadt virtuális családját, hogy segítsenek célba juttatni. Mint fent írtuk, a tűzoltóság épületéhez elvitt adományokat, meglepetéseket nem vehetik át az ott szolgáló bajtársak, éles “bevetés” közben pedig szigorúan tilos őket zavarni, de a mindszentihez hasonló tűzfészek-őrzés jellegű utómunkálatok közben (nem zavarva őket), akár még kivitelezhető is lehet a dolog.

Köszönjük, hogy együtt tehetjük jobbá a világot, fantasztikus érzés, hogy ennyi remek ember él Szegeden és környékén!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb