Közélet

Indulhat a munka, végre eltűnik a bűzös iszap: kihelyezték a támogatói táblákat a Holt-Tiszához

A múlt héten lakossági fórumot tartottak a “Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című projekt kapcsán az Összefogás Háza Klebelsberg-telepi Közösségi Központban. Mint kiderült, az ország egyik legdrámaibb ökológiai katasztrófáját 4 és félmilliárd forintból szüntetik meg és a kotrási munkálatokat is elkezdik, hiszen hétfőre kikerültek a támogatói táblák is a helyszínre. A hivatalos adatok alapján a fizikai befejezés tervezett napja is megvan, 2023. november 30. lehet a dolog vége.

Kikerültek a támogatói táblák, a kotrási munkálatokkal folytatódik a gyálai Holt – Tisza rekonstrukciója. Ez egyébként Magyarország egyik legnagyobb holtága. Medre három, egymástól lényegesen eltérő állapotú és vízminőségű ún. bögére osztott (Halászvíz, Fehérpart, Feketevíz). Elsődleges feladata a belvízvisszatartás, valamint Szeged város záporvizeinek befogadása, öntözővíz-tározás, halászat és horgászat. Az Országos Vízügyi Igazgatóság az alábbi tételeket sorolja fel a Klebelsberg-telepen, Tompaszigeten és Gyálaréten élők mindennapjait elszagosító szakasz kapcsán:

  • A feliszapolódottság, illetve a szennyezett iszap a holtág valamennyi funkcióját kedvezőtlenül befolyásolja.
  • A medret és a vízteret rendkívül rossz, erősen degradálódott állapotok jellemzik.
  • Erős és intenzív a szaghatás, a víz minősége rossz.
  • A város fejlődésével a holtághoz is egyre közelebb kerültek az ingatlanok, melyek korlátozzák a nagyobb vízkészlet tározását.
  • Az élőhely természetes szerkezete az antropogén hatások miatt homogenizálódott, az életlehetőségek beszűkültek, de az emberi jelenlét ellenére jelentős állatközösségek maradtak fenn, amelyek további csökkenése várható, ha nem történik beavatkozás.
  • A belterület közelsége miatt a lakosság számára kiemelten fontos a környezet állapota, a fennálló terhelések jelentősen rontják a helyiek életminőségét.

KÉT PROJEKT IS FUT JELENLEG

Kozák Péter a múlt héten szerkesztőségünknek elmondta két projekt is fut éppen a területtel kapcsolatban:

  • a Gyála 1-es projekt a kármentesítési feladatok végrehajtását hivatott elvégezni,
  • míg a másik, az úgynevezett Gyála 2-es projekt a Fehér-part iszap kérdését hivatott rendezni, illetve a vízgazdálkodási műtárgyak megvalósítását.

A Gyálai Holt – Tisza rehabilitációja két pilléren nyugszik, az első, a fekete víz iszap kármentesítése, illetve kezelése, a másik pedig a vízgazdálkodási infrastruktúra, melynek részét képezi a Tiszán megépítendő vízkivételi műtárgy, az átjárók felújítása, illetve a Fehér-parti részen az iszap eltávolítása a mederből, illetve a partvonal rendezése.

INDULNAK A KOTRÁSI MUNKÁLATOK

Ahogy az ATIVIZIG igazgatójától korábban megtudtuk, a legnagyobb változás jelenleg a holtág leeresztett vízszintje. Mint mondta, arra lehet számítani, hogy a vízszint további csökkentésével hamarosan megindulnak a kotrási munkálatok, illetve a partvédő létesítményeknek is az építése. Ezzel párhuzamosan pedig a Tiszán a vízkivételi műtárgyak építése a vízgazdálkodási szempontból, valamint az iszap kármentesítési projekt is beindul.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: niches youtube
'Fel a tetejéhez' gomb