KözéletSmart Szeged

A Bartha, majd Botka László vezette önkormányzat is évekig szennyezte a Gyálai Holt-Tiszát – újabb fejlemények érkeztek a 4.5 milliárdos projekt kapcsán

Lakossági fórumot tart az Országos Vízügyi Igazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a “Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című projekt kapcsán szerdán a hattyasi Összefogás Házában. Az ország egyik legdrámaibb ökológiai katasztrófáját (és ez most nem valami bulváros túlkapás, sajnos tényleg az) 4 és félmilliárd forintból szüntetik meg, a hivatalos iratok alapján a fizikai befejezés tervezett napja is megvan, 2023. november 30. lehet a dolog vége.

4 ÉS FÉLMILLIÁRD FORINTBÓL SZÜLETHET ÚJJÁ A SZEGEDIEK EZREIT ORRFACSARÓ BŰZZEL FRUSZTRÁLÓ SZAKASZ

Idézve az OVF dokumentumaiból, a Gyálai Holt-Tisza Magyarország egyik legnagyobb holtága. Medre három, egymástól lényegesen eltérő állapotú és vízminőségű ún. bögére osztott (Halászvíz, Fehérpart, Feketevíz). Elsődleges feladata a belvízvisszatartás, valamint Szeged város záporvizeinek befogadása, öntözővíz-tározás, halászat és horgászat.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság az alábbi tételeket sorolja fel a Klebelsberg-telepen, Tompaszigeten és Gyálaréten élők mindennapjait elszagosító szakasz kapcsán:

  • A feliszapolódottság, illetve a szennyezett iszap a holtág valamennyi funkcióját kedvezőtlenül befolyásolja.
  • A medret és a vízteret rendkívül rossz, erősen degradálódott állapotok jellemzik.
  • Erős és intenzív a szaghatás, a víz minősége rossz.
  • A város fejlődésével a holtághoz is egyre közelebb kerültek az ingatlanok, melyek korlátozzák a nagyobb vízkészlet tározását.
  • Az élőhely természetes szerkezete az antropogén hatások miatt homogenizálódott, az életlehetőségek beszűkültek, de az emberi jelenlét ellenére jelentős állatközösségek maradtak fenn, amelyek további csökkenése várható, ha nem történik beavatkozás.
  • A belterület közelsége miatt a lakosság számára kiemelten fontos a környezet állapota, a fennálló terhelések jelentősen rontják a helyiek életminőségét.

A kármentesítési projekt főbb adatai, sarkoszámai:

  • Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság
  • Konzorciumi tag: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
  • Projekt címe: Gyálai Holt-Tisza kármentesítése
  • Szerződött támogatás összege: 4 500 000 000 Ft
  • Támogatási döntés dátuma: 2019.05.13
  • Támogatás mértéke: 100%
  • Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023.11.30

NESZE NEKED, ZÖLD VÁROS: A SZEGEDI ÖNKORMÁNYZAT IS ÉVEKEN ÁT ENGEDTE BELE A CSURGALÉKVIZET…

A szegediek által csak “dög-Tisza” néven emlegetett öko-katasztrófa kapcsán rengeteg cikkünk született a Szeged365 indulása óta, ezekből szemezgetünk egy kicsit.

“30 éve szenved Klebelsberg – telep és Gyálarét lakossága a bűztől” – mesélte egy korábbi interjúnk során Csete Csaba, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör tagja, aki elmondta, a 60-as évekig nem volt probléma, paradicsomi állapotok uralkodtak, strandoló szegediekkel és élettel teli mederrel. Az első gondok a 60-as évek végén jöttek, amikor is szippantós autók jelentek meg a parton és elkezdték beleengedni az ipari vállalatok szennyét a Holt-Tiszába. Eltelt pár év és már kiépített vezetékeken át ment a szennyezés.

A biológusként végzett, az elmúlt években a Holt-Tiszáért küzdő Klebelsberg-telepi férfi akkor az alábbi szennyezőket jelölte meg, az adatokat a rehabilitációt megelőző, hivatalos tényfeltáró dokumentumok is tartalmazzák:

  • MÁV: ők a 80-as évek első felében, 83-84 környékén szüntették be a szennyezést
  • sertéstelep, vágóhíd: szintén a fenti időszakban hagyták abba
  • Szeged városa, a város csurgalékvizének (szennyvíz) egy részét hosszú éveken át engedték ide, ami a leginkább meglepő, hogy Csaba szerint ezt csak 2008-ban fejezték be
  • Floratom: ők a mai napig szennyezik a Holt-Tiszát (a listában szereplők közül egyedül ők azok, akik még mindig), szinte hihetetlen, de mindezt legálisan, hivatalos engedéllyel tehetik
  • az egykori galvánüzem: ők is a csurgalékvizet vezetették bele anno, de az is előfordult, hogy megálltak a meder mellett és teherautóról borították bele az akkumulátorokat a vízbe (!!!)

Az alcímben elejtett ironikus megjegyzésünk kapcsán: akkoriban még nem indult el a “Zöld Város” program, de a polgármestert már Botka Lászlónak hívták. Előtte pedig Bartha Lászlónak, a város mindkét vezető idején lazán öntögette a szennyvizét a szóban forgó holtágba, hozzájárulva az ökológiai katasztrófához.

IGAZÁBÓL KÉT KÜLÖN PROJEKT IS MEGY PÁRHUZAMOSAN

Az ügyben több alkalommal is megkerestük Dr. Kozák Pétert, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatóját, aki a tavasz végén az alábbi interjúnkban foglalta össze, eddig mi történt a holtág rekonstrukciója során:

Mint mondta, a Gyálai Holt- Tisza vízterét érintően kettő különálló projektről beszélhetünk. Az első, ami már végrehajtás alatt áll, az a Gyálai Holt – Tisza mederrekonsrtukciós munkálatait foglalja magába. Ennek a projektnek a keretében egy új vízkivételi műtárgy létesül a holtág északi végénél a Tiszánál. A hattyasi szivattyútelep nyomócsövén keresztül lesz majd lehetőség folyamatos vízbeadásra igény esetén, amivel majd a rehabilitációt követően a holtág jó vízállapota fenntartható. A munkálatok során megvalósítják az átjáróknál található vízkormányzó műtárgyaknak átépítését, szükség szerinti felújítását, amely a holtág eddig külön kezelt bögéinek, szakaszainak összehangolt kezelésében játszik szerepet.

SZERDÁN SZÁMTALAN KÉRDÉSRE VÁLASZT KAP SZEGED

Ami már biztos, hogy a projekt a cikkünk bevezetőjében említett jövő november végi dátumra kell, hogy elkészüljön. Szerdán ott leszünk a lakossági fórumon, amelyről videós anyaggal fogunk beszámolni, remélhetőleg rengeteg újdonsággal, fejleménnyel szolgálva.

Érdekel a téma?

Gyere el Te is!

A bárki számára látogatható lakossági fórum helyszíne és időpontja:

  • Összefogás Háza Klebelsberg-telepi Közösségi Központ
  • Szeged, Zentai u. 31.),
  • 2022. július 27., szerda 17.00

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb