KözéletVideo365

Hamarosan indulnak a kotrási munkálatok és az is kiderült, mi történik a szennyezett iszappal – lakossági fórumot tartottak a Gyálai Holt-Tisza rehabjáról

Szerda délután az Összefogás Háza Klebelsberg-telepi Közösségi Központban lakossági fórumot tartott az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a “Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című projekt kapcsán, mely keretében a holtág mellett élőket érintő kérdéseket igyekeztek megválaszolni a szakértők. A projekt jelenlegi állásáról Dr. Kozák Péterrel, az ATIVIZIG igazgatójával beszélgettünk.  

Az eseményre megtelt a városrész lakóival a Közösségi Központ, annyian voltak kíváncsiak a projekt jelenlegi állapotára és az elkövetkezendő munkálatok menetére, hogy akik nem fértek be a terembe a kihangosításnak köszönhetően az épületen kívül követték nyomon az eseményeket. A fórumról egyébként felvétel is készült, mely a Klebelsberg-telep, Szeged Facebook oldalán visszatekinthető.

A PROJEKTBEN RÉSZTVEVŐ SZAKEMBEREK MIND A LAKOSSÁG RENDELKEZÉSÉRE ÁLLTAK

A lakossági fórumon a helyiek rendelkezésére állt a projekt valamennyi szakembere, válaszolva a felmerülő kérdésekre. Az eseményt Teszári Nóra, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő helyettese moderálta, jelen volt:

  • a kivitelező Békés Drén Kft. képviseletében Barkász Sándor ügyvezető igazgató,
  • a beruházó ATIVIZIG képviseletében Dr. Kozák Péter, igazgató,
  • Kukla József főmérnök, valamint Kóra Attila építésvezető szintén a Békés Drén Kft-től,
  • Laurinyecz Pál a Közép-magyarországi Divízió műszaki igazgatóhelyettese, a VIZITERV Environ Kft. képviseletében,
  • Kispál Zoltán projektmenedzser a Viziterv Environ Kft-től,
  • Marsovszki Gergely, műszaki ellenőr a Viziterv Environ Kft. részéről,
  • valamint Schuldig Gábor, környezetvédelmi szakember.

A GYÁLAI HOLT-TISZA REKONSTRUKCIÓJA KÉT PROJEKTET TAKAR

Kozák Péter kérdésünkre elmondta a Gyálai Holt – Tisza rekonsrukciójával kapcsolatosan két projektről beszélhetünk, melyek jelenleg is folyamatban vannak. A Gyála 1-es projekt a kármentesítési feladatok végrehajtását hivatott elvégezni, míg a másik, az úgynevezett Gyála 2-es projekt a Fehér-part iszap kérdését hivatott rendezni, illetve a vízgazdálkodási műtárgyak megvalósítását.

A Gyálai Holt – Tisza rehabilitációja két pilléren nyugszik, az első, a fekete víz iszap kármentesítése, illetve kezelése, a másik pedig a vízgazdálkodási infrastruktúra, melynek részét képezi a Tiszán megépítendő vízkivételi műtárgy, az átjárók felújítása, illetve a Fehér-parti részen az iszap eltávolítása a mederből, illetve a partvonal rendezése.

EZ TÖRTÉNIK A GYÁLA 2-ES PROJEKT SORÁN

Ahogy Kozák Péter elmondta, előbbre jár a Gyála 2-es ütem, amely arról szólt, hogy a Fehér-parti részen a partvonal rendezését a fölös iszap elhelyezésével kombinálva megoldják, illetve új vízkivételi műtárgy, szivattyútelep épül a Tiszán. Ennek egyik legfontosabb része az volt, hogy a Fehér-parti részen a vízszintet tartósan csökkentették, természetesen az oda telepített halállomány kimentésével. Mint mondta, a vízszintsüllyesztésre azért van szükség, mert teljesen le lesz eresztve a holtág azon részén a vízszint, azért, hogy a kotrási munkálatokat ne a víz alól kelljen végrehajtani, hanem száraz, kotrási technológiával lehessen ezt kivitelezni. A munkálatok befejeztével lehetőség nyílik arra, hogy a vizet belevezessék, illetve kinyerjék a holtágon keresztül, erre korábban nem volt mód. Ez például az aszályos időszakokban nyújthat nagy segítséget.

EZ TÖRTÉNIK A GYÁLA 1-ES PROJEKT SORÁN

Ez az a része a holtágnak, mely a leginkább szennyezett, itt szükséges az iszap tisztítása, melyhez az iszapot ki kell kotorni. A kármentesítési projektben hamarosan megkezdődnek az iszap kezelésével összefüggő munkálatok, kialakításra kerül a kezelőtér, ami a medren belül lesz kialakítva. Ez azt jelenti, hogy a szennyezett iszap nagy részét nem szállítják el, hanem egy zárt csövön szivattyúzzák át azt az erre a célra kialakított jól körülhatárolt kezelőtérbe. Elszállításra tehát a kármentesítésre nem kerülő iszap kerül, a többit a fentebb említett, a célra kialakított kezelőtérben semlegesítik.

HAMAROSAN MEGINDULNAK A KOTRÁSI MUNKÁLATOK

Ahogy az ATIVIZIG igazgatójától megtudtuk, a legnagyobb változás jelenleg a holtág leeresztett vízszintje. Mint mondta, arra lehet számítani, hogy a vízszint további csökkentésével hamarosan megindulnak a kotrási munkálatok, illetve a partvédő létesítményeknek is az építése. Ezzel párhuzamosan pedig a Tiszán a vízkivételi műtárgyak építése a vízgazdálkodási szempontból, valamint az iszap kármentesítési projekt is beindul.

A FLORATOM MÁR NEM SZENNYEZI A HOLTÁGAT

A fórum résztvevői között többen arra is rákérdeztek, a Floratom, mely köztudottan a legtovább szennyezte a holtágat, még mindig szennyezi-e a Gyálai Holt-Tiszát. Kozák Péter elmondta, június 30-ával ez a veszély már nem áll fenn.

A kármentesítési program során a rehabilitáció 4,5 milliárd forintból valósulhat meg, a projekt befejezésének tervezett időpontja: 2023. november 30.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Anya scandal
'Fel a tetejéhez' gomb