Sport

Kajak-kenu VB, irány a döntő: nagyot küzdött Szegedről Nagy Bianka, Bragato Giadával bejutottak a szombati fináléba

Ma kezdődött az idei gyorsasági kajak-kenu és parakenu világbajnokság a kanadai Dartmouth városában. Az első eredmények pedig már be is futottak: a szerdai előfutamokból egyelőre két magyar egység biztosította a helyét a hétvégi döntőkben. Köztük van Nagy Bianka is Szegedről.

Az MTI tudósítása szerint miután Korisánszky Dávid ötödik helyével a középfutamba került C-1 200 méteren, az 500 méteres kajaknégyesek előfutamai következtek a programban. Bár Magyarország a nőknél olimpiai címvédő és tavaly második lett a koppenhágai vb-n, ezúttal egy teljesen új, fiatal egység – Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese és Gazsó Alida Dóra – képviseli az ország színeit, és a négyes nem igazán tartozik a legnagyobb esélyesek közé. A bemutatkozó pálya ezzel együtt jól sikerült, a féltávnál birtokolt negyedik hely után a hajrában sikerült megelőzni a dánokat, így az új-zélandiak és a németek mögött beérve összejött a továbbjutás a szombati döntőbe, ami egyébként az első három egységnek járt.  

KULI ISTVÁN ÉS NÁDAS BENCE IS VÍZRE SZÁLLT

Mint kiderült, a két szegedivel is büszkélkedő csapat, vagyis a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, és Nádas Bence összeállítású magyar férfi kvartett is harmadik lett előfutamában a spanyolok, és a címvédő ukránok mögött, de mivel itt csak az első hely ért egyenes ági továbbjutást, ennek a csapatnak pénteken újra vízre kell szállnia, hogy a középfutamból biztosítsa helyét a legjobb kilenc között.

A SZEGEDI NAGY BIANKA IS NAGYOT KÜZDÖTT

A kenu kettesek 500 méteres versenyeiben a nőknél Bragato Giada és Szegedről Nagy Bianka is nagyot küzdött, végül a házigazda kanadai egységet mindössze három századmásodperccel megelőzve elcsípték a harmadik helyet, így már készülhetnek a szombati fináléra. A férfiaknál a tavaly ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duónak meg kellett volna nyernie előfutamát ahhoz, hogy kihagyhassa a középfutamot, de ettől messze volt, mert bár féltávnál még a harmadik helyen lapátolt, nem sokkal lemaradva a spanyoloktól és a kínaiaktól, a második 250-et már nem bírta, s végül a litvánok is megelőzték. A negyedik hely pénteki, középfutamos folytatást jelent.

KOPASZ BÁLINT MAGYAR IDŐ SZERINT ESTE FÉL 10-KOR KÜZD MEG

A nemrég Szegedre igazolt 21 éves, vb-újonc kajakos Balogh Gergely egy második hellyel debütált K-1 500 méteren – az előfutamból a sok nevező miatt nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. A pénteki második forduló már jóval több izgalmat ígér.

A vb nyitónapján további öt magyar egység száll vízre a Banook-tavon, ahol péntekig zajlanak az előcsatározások. A döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor. A szerdai utolsó magyar induló az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint lesz a K-1 1000 méter harmadik előfutamában, magyar idő szerint 21.29 órakor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb