Közélet

Napi korrekt? Piaci áron számítja a legszegényebbeknek az áramot az MVM, naponta 7 kWh-ig van rezsicsökkentett ár

Több helyről is arról kapott jelzést a 24.hu, hogy az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak augusztus elseje óta. A portál szerint így éppen a legszegényebb embereknek mérik a legdrágábban az áramot, azoknak, akik semmiképpen nem akarnak többet fogyasztani egy meghatározott mennyiségnél, nehogy hátralékuk legyen.

Az oldalon azt is írják, hogy először egy albérletben lakó MVM-es ügyfél olvasótól kaptak jelzést arról, hogy csak piaci áron kínálja fel az előrefizetős mérő az áramot akkor, amikor online próbálta feltölteni. Mint tovább kiemelték, Neki  – a többséggel ellentétben – nem azért van feltöltős órája, mert gondjai lennének a fizetéssel, hanem mert az albérletéhez ilyen óra tartozik. Általában 20 ezer forintért vásárol áramot egyszerre. Az illető a lapnak elküldte a legutóbbi, májusi bizonylatát, amin látszik, hogy akkor még 19 977 forintért kapott 522 kWh áramot, azaz 38,27 forintot fizetett egy kilowattóráért. Ezek után augusztusban jött a meglepetés: 2-án próbált újra vásárolni 20 ezer forintért, ám akkor a rendszer azt írta ki, hogy 19 895 forintért csak 284 kWh-t kaphat, vagyis 70 forintos áron számolt a gép, ami egyenlő az augusztustól érvényes lakossági piaci árral.

AZ MVM HALLGAT

A portál beszámolója szerint ezek után az illető azt gondolta, hogy biztos tévedés történt. Megnézte 2000 forintra is, hogy mennyi áramot kaphat – 27 kWh jött ki, 1878 forintért, vagyis szintén 70 forintos egységár. Végül ennyi áramot vásárolt, és meg is kapta róla a visszaigazoló emailt. A 24.hu ezek után írt az MVM-nek, hogy miért csak piaci áron tudtak feltölteni előretöltős villanyórát az emberek, ám választ azóta sem kaptak.

JÁMBOR ANDRÁS IS FELSZÓLALT

A portál arról is ír, hogy közben a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András is megírta Facebook-oldalán, hogy kapott olyan leveleket, melyek szerint nem rezsicsökkentett, hanem lakossági piaci áron működik csak a feltöltés. Illetve kiemelte azt is, hogy napi 7 kWh-ig van rezsicsökkentett ár, afelett rezsinövelt, azaz a havi átlagfogyasztásnak kikiáltott 210 kWh-t (ami alatt augusztustól is rezsicsökkentett az ár) elosztották napokra, és úgy mérik a rezsicsökkentett áramot. De ha valaki több napig nem vásárol, akkor többször 7 kWh-t vehet rezsicsökkentett áron. Jámbor szerdán délután jelezte oldalán, hogy levelet írt a kormánynak, és felszólította az MVM vezetőjét, hogy vizsgálják felül a feltöltőkártyás fogyasztóknál tapasztalható eljárást.

7 KWH-IG VAN REZSICSÖKKENTETT ÁR

A 24.hu szerint amit a képviselő írt, azért is érdekes, mert a lap olvasója kedden teljes egészében piaci áron tudott csak áramot venni. Megkérték, hogy próbálkozzon szerdán is. Ekkor már 955 forintért 17 kWh-t kínált fel neki a rendszer, ami 56 forintos egységárat takar. Megnézték, mi a helyzet, ha 7 kWh-ig rezsicsökkentett áron számolnak (255 forint), ahogy Jámbor posztjában jelezték, felette pedig piaci áron (700 forint) – a kettő összege éppen annyi, mint amennyit az olvasónak írt a rendszer. Ezek szerint míg kedden piaci áron kapta a teljes áramot, addig szerdán már 7 kWh-t rezsicsökkentett áron vehetett volna, felette viszont ugyancsak piaci árat kellett volna fizetnie.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: tire kingdom
'Fel a tetejéhez' gomb