Szegedi Arcok

HBD2U, Rádió 88! Kék-pirosba öltöztetik a szegedieket a rádiós arcok

Ma 32 éves a szegedi Rádió 88, akik 1990-es alapításukkal Magyarország legrégebbi adójaként hasítanak az éterben. A srácok ma reggelre kék-pirosba öltöztették Kárász Annát, Nagy Pétert és többek között Borovics Tamás színművészt is, mi pedig végigpörgettük a Rádió 88 sztorit, van miről mesélnünk!

ÖLELÉS ÉS CSÓK

Magyarország legrégebben működő, az idén 32 éves kereskedelmi rádiója a rádióamatőrök által használt 88-as kód után kapta a nevét, amely annyit jelent:

“Ölelés és csók!”

LEGENDÁS LEMEZLOVAS ALAPÍTOTTA A RÁDIÓT

Az alapító a legendás szegedi lemezlovas, egyben lelkes rádióamatőr, Tóth András “Óriás” volt, aki a Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdiójában kezdett műsorvezetőként és zenei szerkesztőként. Mint egy korábbi, róla szóló cikkünkben írtuk, ott született meg az ötlet, hogy saját rádiót indít, amelyben a zene játssza a főszerepet, miközben a műsorok során szegediek szólnak a szegediekhez.

Az 1990-ben induló, a Szegedi Ipari Vásárhoz kapcsolódó Vásár Rádió nem csak Magyarország első magánkézben lévő kereskedelmi rádiója, de egyben a Rádió 88 jogelődje is volt. A 2001-ben bekövetkezett haláláig Tóth András volt a Rádió 88 tulajdonosa, majd felesége és gyermekei örökölték a rádiót.

VÁSÁR RÁDIÓ, RÁDIÓ 88, KÖLTÖZÉS, CEGLÉD, FREKVENCIA-BALHÉ

A Vásár Rádió 1994 őszétől szólt Rádió 88 néven, 1995 augusztusától a 100,2 MHz-en sugárzott, két másik rádióval osztva, délután 5-től reggel 5-ig, a jó öreg 95.4 – es frekvenciára pedig 1999. január 13-án költöztek át.

Kevesen tudják, de a 88-nak 1997 szeptemberétől 14 és fél évig volt egy ceglédi társadója, a Cegléd Rádió 88, amely a kezdetek óta a 92,5 MHz-en működött. A frekvencia 2012. április 1-jével azonban új tulajdonoshoz került, és nevét Cegléd Rádióra változtatták.

Ha létezett volna már Szeged365 2019. nyarán, biztos, hogy rengeteg foglalkoztunk volna azzal a kesze-kusza helyzettel, amikor felmerült a csatorna megszűnésének valószínűsége. Bár a Médiatanácsnak 2019. június végéig döntenie kellett volna a Rádió 88 augusztus végén lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága ügyében, a testület július végétől szeptember 3-ig szabadságra ment, így megvolt az esélye, hogy augusztus 31-én éjfélkor kénytelen lesz beszüntetni 29 éves működését a legrégebbi helyi rádió.

A testület végül augusztus 27-én egy rendkívüli ülést tartott, az ott történteknek köszönhetően a Rádió 88 újabb 5 évre kapta meg a sugárzási engedélyét, vagyis, 2024-ig még biztos, hogy szólni fog Szeged és az ország legrégebbi rádiója.

KÉK-PIROSBAN KÁRÁSZ ANNA, NAGY PÉTER ÉS BORO

Az idén 32 éves adó arra kérte a hallgatóit, hogy öltözzenek a Rádió 88 színeibe, cserébe ajándékokkal lepik meg őket. A kék-piros szett a napokban felkerült több közismert szegedire is,

  • Kárász Annára,
  • Nagy Péterre,
  • Vad Róbertre, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkárára,
  • Molnár Krisztinára, a katasztrófavédelem megyei szóvivőjére,
  • és Borovics “Boró” Tamásra, a Szegedi Nemzeti Színház művészére is.

Boldog születésnapot, Rádió 88, még legalább ugyanennyit!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb