Közélet

A Mol megerősítette, hogy szünetel a szállítás a Barátság kőolajvezetéken – szerintük, több hétre elegendő tartalékunk van

“A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is” – közölte a hvg.hu érdeklődésére az olajcég.

A Moltól azt követően kértek reagálást, hogy a Transznyeft megerősítette: szünetel az olajszállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán, ahonnan magyar, szlovák és cseh partnerei kapjánk a nyersanyagot. A Mol által a Dunai finomítóban feldolgozott kőolaj 60 százaléka érkezik Oroszországból.

A leállásról szóló hír megjelenése után több mint 5 százalékot esett a Mol-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

A MOL FELAJÁNLOTTA AZ UKRÁN FÉLNEK, HOGY KIFIZETI AZ OROSZOK ÁLTAL FIZETENDŐ TRANZITDÍJAT

A Transneft közleménye szerint az UkrTransNafta 2022. augusztus 4-től leállította az Ukrajnán keresztül történő olajszállítási szolgáltatásokat, mivel nem kapta meg az e szolgáltatásokra szánt pénzeszközöket. A Barátság kőolajvezeték északi ágán, Belaruszon keresztül Lengyelország és Németország felé zökkenőmentesen halad a tranzit a TASZSZ beszámolója szerint. A Transneft továbbá azt is megjegyezte, hogy az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni a tranzitszolgáltatásért. A július 22-i kifizetés visszakerült a vállalat számlájára. Szerintük jelenleg az európai bankok már „nem jogosultak önállóan dönteni egy adott művelet végrehajtásának lehetőségéről. Annak megerősítése érdekében, hogy egy ügylet nem tiltott, a nemzeti felhatalmazott állami szerv engedélyét kell beszerezni. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai szabályozók még nem alakítottak ki egységes álláspontot a különböző joghatóságok bankjainak cselekvési algoritmusáról, és nem dolgozták ki az engedélyek kiadásának eljárását.” Az Index szerint ez azt jelenti, hogy a Mol felajánlott az ukrán félnek, hogy kifizeti az oroszok által fizetendő tranzitdíjat, hogy Magyarországon az ellátás biztosított legyen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb