Közélet

Müller Cecília riadót fújt, fertőző májgyulladás járvány veszélyére figyelmeztet

Az országos tisztifőorvos körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél. A Népszava szerint Müller Cecília azt kérte az intézmények orvosaitól, hogy tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzés lehetőségeiről.

A tisztifőorvos közlése szerint 2022-ben augusztus elejéig 346 megbetegedés történt. Ez azért minősül soknak, mert az utóbbi években rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma, míg 2016-ban összesen 699 eset volt, 2020-ban már csak huszonnyolcat regisztráltak. Tavaly még csak enyhébb emelkedést lehetett látni, akkor összesen 75 fertőzöttről számoltak be. Ehhez képest drasztikusan soknak tűnik a hét hónap alatti 346 megbetegedés, ezért a szakértők arra gyanakszanak, hogy most megjelenhetett egy új vírusvariáns hazánkban.

ORSZÁGSZERTE KIMUTATTÁK A BETEGSÉGET

A országos tisztifőorvos közlése szerint a betegséget országszerte sok helyen kimutatták, de a járvány főként Budapestet érinti, a 346 esetnek több mint a felét a fővárosból jelentették. A Népszavának Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának egykori vezetője azt mondta: a fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül, és piszkos kézzel vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal, a szájon át kerül a szervezetbe. A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, valamint a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés terjedésének a leggyakoribb oka. Terjedhet közvetlen érintkezéssel, vagy szexuális úton is.

A FERTŐZÉS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉBEN NAGYON FONTOS SZEREPE VAN AZ ALAPOS KÉZMOSÁSNAK

A szakember azt is elmondta, hogy ez egy sokáig lappangó vírus, akár tizenöt-harminc nap is lehet a lappangási ideje. A betegség:

  • néhány napig tartó lázzal,
  • étvágytalansággal,
  • gyengeséggel
  • és hasi fájdalommal kezdődik,
  • ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság,
  • hányás,
  • a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység,
  • továbbá sötét színű vizelet,
  • világos színű széklet,
  • sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, valamint a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának. Ócsai Lajos szerint a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, elsősorban a rossz szociális körülmények között élők körében. A szakértő azt mondta, hogy a gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, de enyhe betegségük alatt is átadhatják a vírust, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. 

VAN ELLENE OLTÁS

Ócsai Lajos elmondta, hogy a fertőzés védőoltással megelőzhető. A patikákban kétféle vakcina is kapható a hepatitis A kivédésére, de a készítményt csak receptre lehet kiváltani, és két oltásra van szükség a védelemhez. Támogatás viszont nem jár az oltás árához., kivéve ha a járványügy fertőzöttként regisztrálja a beteget.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb