Közélet

Pánikvásárlás lesz a hétvége előtt? A forgalom rekordokat dönt, sokan túlvásárolják magukat üzemanyagból

Nem lesz könnyű átvészelni, hogy a 2000, Magyarországon működő benzinkútból 500-600 be fog zárni a mostani hétvégén. Az üzemszünet mellett a üzemanyagok túlvásárlása is ronthat az ellátási helyzeten – véli Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az elmúlt hetek tankolási nehézségei tovább fokozódnak, amikor a Független Benzinkutak Szövetségébe tartozó egységek augusztus 19-és és 20-án üzemszünetet tartanak – mondta a szakértő az ATV Start című műsorában.

MEGINDUL A TÚLVÁSÁRLÁS

A szakértő szerint jelenleg kétezer benzinkút működik az országban, 500-600 kút hiányát meg fogjuk érezni. Mint mondta, legnagyobb nehézséget a vidéki kistelepüléseken fogják tapasztalni, hiszen a fővárosban jellemzően a nagy hálózatok kútjai működnek. Ugyanakkor ezeknél is elindulhat egy pánikvásárlás. Ezt eddig láthattuk, ugyanis sok ember “túlvásárolja” magát üzemanyagból. “A forgalom rekordokat dönt, a magyar lakosság a 480 forintot olcsónak tartja különösen annak türkében, hogy látja, mennyi a hazai piaci ár és mennyit kell fizetni külföldön. Sokan igyekeznek betárolni az olcsóbb üzemanyagból” – tette hozzá Bujdos Eszter.

AZ AGRÁRIUMBAN TÁRAZNAK LEGINKÁBB

“Leginkább a mezőgazdaság részéről látjuk, hogy megpróbálnak gázolajat felhalmozni a saját, egyébként legálisan és biztonságosan működő tárolóikban” – emelte ki a szakértő, majd azt is hozzátette, hogy a hatósági ár a Molnak is veszteséget jelent a kiskereskedelmi szektorban, de bőven kompenzálja azzal, hogy olcsó orosz olajat finomít, majd ad el nagykereskedőként. Bujdos Eszter szerint a Magyarországról exportált olaj nagy segítséget jelenthetnek a kis benzinkutaknak, amelyek jellemzően az igényeiknek csak a felét kapják meg Moltól, ami sok esetben a hét közepén elfogy. A piaci ár lenne alkalmas arra, hogy sokakat az autóhasználati szokásaik átgondolására késztessen. “Ha eltörölnék az árstopot, akkor az import – ha nem is varázsütésre – de visszatérne az országba” – véli a szakember. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Mol nem tudja száz százalékban kiszolgálni az igényeket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb