Mindenmás

Itt az újabb harmadfokú hőségriasztás, szerdától péntek éjfélig lesz érvényben

Még egyszer bekeményít a nyár így augusztusra, hiszen ismét harmadfokú hőségriasztást léptet életbe az országos tisztifőorvos, amely ezúttal szerdán 0 órától péntek éjfélig lesz érvényben. A legmagasabb szintű figyelmeztetést Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását figyelembe véve adta ki az ország egész területére.

A meteorológusok szerint szerdán általában csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, és az ország döntő részén csapadék sem lesz. Az északkeleti határszélen magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, és ott van némi esély egy-egy zápor, zivatar kialakulására, viszont Szegeden továbbra is kitart a kánikula és a napsütés. Az északnyugati szelet napközben élénk lökések is kísérik. Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 33 és 36 fok között várható, viszont pénteken jön majd az igazi feketeleves, ekkor akár megdőlhet a napi melegrekord is Szegeden.

A HŐSÉG MEGVISELI A SZERVEZETET

Az NNK és a katasztrófavédelem jelezte: a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik a szakemberek, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt gyakori a napégés és a napszúrás. Mindezek mellett:

  • strandolás során óvni kell a kicsiket a közvetlen napsugárzástól, érdemes magas faktorszámú naptejet használni, amellyel időről időre újra be kell kenni őket, különösen, ha vízben játszanak,
  • javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni rájuk, ha pedig a szabadban alszanak, történjen ez mindig árnyékos helyen,
  • kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

Arra kis kitérnek, hogy ha a gyerek mégis napégést szenved, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűteni, majd bőrnyugtató készítménnyel kell kezelni. A továbbiakban pedig nem szabad újra a tűző napra engedni megfelelő védelem nélkül. Napszúrás tünetei esetén – fejfájás, hányinger, hányás, levertség –, bőséges folyadékbevitelt kell biztosítani, szükség esetén fájdalmat csillapítani, és árnyékos, fedett helyre, besötétített szobába vinni.

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM IS VAN

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb