Szegedi ArcokVideo365

Nagyot robbant a Trója: egy igazi hummusz-séf hozza el otthona ízeit – így lett Khaledból a hummusz elkészítésének mestere

Ha közel-keleti autentikus ízekre vágytunk, Szeged sokszínű gasztropalettáján mindig is a Trója volt a biztos pontunk, többek között azért, mert a Kölcsey utcai Ételbár különleges újdonságaival mindig meg tudott lepni és olyan egyedi élményt élhettünk át, ami után biztosan az új ízek rabjai lettünk. Most sem volt ez másképp. Felcsillant a szemünk, amikor megtudtuk, a Trója ezentúl elhozza számunkra a Közel-Kelet két legkedveltebb ételét, a hummuszt és a falafelt. Na, jó, gondoltuk, de hummuszt és falafelt kóstoltunk már Szegeden, mitől olyan különleges, amit itt kínálnak?

Megszokhattuk már, hogyha a Trójás fiúk valamibe belevágnak, azt maximum lángon űzik. Nincs is ez másképp most sem, a hummusz és a falafel hagyományos mediterrán ízeit egy igazi hummusz-séf varázsolja Szegedre, aki elhozta a Kölcsey utcai Ételbárba generációkon átívelő családi receptjeit.

NAGYMAMÁJA ÉS ÉDESANYJA TANÍTOTTA MEG SZÁMÁRA A RECEPTET

Khaled Kedan 2009-ben érkezett Magyarországra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatójaként. Igaz, az egyetem alatt távol élt hazájától, de nem felejtette el az otthon ízeit és megidézve egy csepp Közel – Keletet a Napfény városában, sokszor nyúlt a hazai ízek után, így alakult ki, hogy hummuszt és falafelt készítsen magának. Mint mondta, már gyermekként sokszor látta, hogy ezeket a nemzeti hagyományokon alapuló étkeket hogyan készíti el nagymamája és édesanyja, milyen titkos hozzávalókkal fűszerezik meg őket, amitől ízük utánozhatatlanul egyedi lesz. Mint Khaled elmesélte, első próbálkozásai során Magyarországra érkezve sokszor kérte ki telefonon édesanyja és nagymamája szakértelmét, míg szorgos munkával sikerült kitökéletesítenie az otthon ízeit.

KHALED SZERETNÉ OTTHONA KÜLÖNLEGES ÍZEIT MEGISMERTETNI A SZEGEDIEKKEL IS

Azóta pedig már nem csupán saját maga kedvéért hódol a mediterrán konyhának, szegedi felesége és éppen a napokban második születésnapját ünneplő kislánya is imádja a Közel -Kelet tradicionális ételeit. A sikeren felbuzdulva, pedig megszületett az ötlet, mi lenne, ha egész Szeged megismerhetné ezeket a különleges ízeket? Így alakult, hogy az időközben végzett orvos, akinek szenvedélye a vendéglátás, a Trójában találta meg hivatását, még pedig, hogy otthona autentikus ízeivel varázsolja el a szegedieket.

A TÖKÉLETES ÍZEKÉRT VALAMENNYI ALAPANYAGOT A KÖZEL-KELETRŐL HOZZÁK

Ahogy Khaled elmesélte, a hummusz és a falafel mindennapos étel a hazájában, főként reggeliként fogyasztják. Mindkettő tápláló étel, ami hosszútávon jóllakottságot biztosít kóstolójának a napra, ráadásul rendkívül egészségesek, hiszen friss zöldségekből készülnek. A Trójában nem aprózzák el a hummusz és falafel elkészítését, a tökéletes ízek eléréséért valamennyi alapanyagot a Közel-Keletről hozzák, mint például az olívaolajat, mely kicsit erősebb ízével eltér a helyi kínálattól, de ez adja a mediterrán konyha remekeinek egyedülálló zamatját.    

EREDETI KÖZEL-KELETI FŰSZEREKKEL KÉSZÜL A HUMMUSZ ÉS A FALAFEL

A fűszerezésük valamivel karakteresebb, mint amit itthon megszokhattunk, árulta el Khaled, ahogy azt is, természetesen az elkészítéshez szintén eredeti közel-keleti fűszereket használnak, amit Magyarországon nem is biztos, hogy ismernek a konyhában. Az viszont, hogy pontosan mik ezek a titokzatos alapanyagok, arról Khaled mosolyogva hallgatott, ez legyen a séf titka, mondta, gyere el és tegyél egy próbát. Nem kétséges, így is fogunk tenni, hiszen már Khaled elmeséléséből éreztük, ezt a gasztroélményt nem hagyhatjuk ki.

Ha szeretnéd magad is kipróbálni az igazi, közel-keleti hummusz és falafel utánozhatatlan ízvilágát, keresd az újdonságokat a Trója Ételbár és Kávézóban!


6720 Szeged, Kölcsey utca 4.

trojaszeged.hu

+36 (30) 627 9056

Nyitva tartás

Hétfő: 10:00 – 22:00
Kedd: 10:00 – 22:00
Szerda: 10:00 – 22:00
Csütörtök: 10:00 – 22:00
Péntek: 10:00 – 22:00
Szombat: 10:00 – 22:00
Vasárnap: 11:00 – 22:00

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb