Kovászkészítés, kenyérsütés: népi hagyományokat mutatnak be szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Aratóünnepén
Aratóünnepet és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat tartanak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a látogatók megismerhetik a kovász- és a kenyérkészítés fogásait is – tájékoztatta Kodácz Csengele, a létesítmény marketingvezetője az MTI-t.
BEMUTATJÁK A GABONA FELDOLGOZÁSÁNAK FOLYAMATÁT
Szent István király ünnepéhez a néphagyományban az új kenyér megszegése kötődik, amelynek előzménye az aratási időszak lezárulta. Az aratónapon az emlékparkban bemutatják a gabona feldolgozásának folyamatát, a kovászkészítést és a kenyérsütést. A skanzenben a szentes-dónáti szélmalomnál a látogatók megismerkedhetnek a kenyérgabona őrlésének lépéseivel is. A hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörben kovászműhely működik majd, ahol a lisztek és a házi kovász felhasználásának fortélyait leshetik el a vendégek, majd láthatják, hogyan sül a kemencében a friss házi kenyér.
SZÁMOS PROGRAM VÁRJA A LÁTOGATÓKAT
Az érkezőket számos szórakoztató és ismeretterjesztő program is fogadja:
- a Por zenekar autentikus magyar népzenét,
- a Hungarikum duó népies műzenét játszik majd,
- a vendégek láthatják a Barboncás Társulat bábelőadását,
- Boka Gábor utcaszínházát
- és a Nagyboldogasszony – Kisboldogasszony című előadást.
A makói parasztháznál és a szeged-alsóvárosi portán kézműves sarkok működnek majd, ahol a szelezést és papírsárkány-készítést próbálhatják ki a látogatók.
BEMUTATJÁK A TISZA VÍZI VILÁGÁT
Az emlékpark tavaly indított – uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve – a Tiszához kapcsolódó, hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, amelyen bemutatják a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente 19. és 20. századi vízi világáról, emellett az érdeklődők hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.
Forrás: MTI
Egy hozzászólás