Szegedi Arcok

Több mint ezer babát segített a világra a 70 éves közkedvelt, egyiptomi származású szegedi szülész-nőgyógyász, Dr. Atif Iskander – életéről, pályájáról a főorvos mesélt

Különleges kérés érkezett a napokban szerkesztőségünkhöz. Iskander Diana keresett meg bennünket azzal a megható ötlettel, hogy édesapja hetvenedik születésnapja alkalmából szeretné, ha egy cikkben megemlékeznénk a különleges napról. Kapva kaptunk az alkalmon, hiszen Diana édesapja nem más, mint a közismert Szegeden praktizáló szülész-nőgyógyász főorvos, Dr. Atif Iskander, aki már évtizedek óta a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozik és már több mint ezer babát segített itt a világra. Életéről és pályájáról Dr. Atif Iskanderrel beszélgettünk.

A FŐORVOS MÁR 43 ÉVE ÉL MAGYARORSZÁGON, EBBŐL A LEGTÖBB IDŐT SZEGEDEN TÖLTÖTTE

A doktor úr elmondta, 1952. augusztus 21-én látta meg a napvilágot, tehát vasárnap tölti be pontosan a hetvenedik életévét. Mint mondta, már 43 éve él Magyarországon, ebből a legtöbb időt Szegeden töltötte.

Dr. Atif Iskander Egyiptomban született, édesanyja egyiptomi, édesapja szudáni származású. Mivel édesapja Szudánban dolgozott bankigazgatóként a család is ott telepedett le a fővárosban, Kartúmban. Ahogy az orvos mesélte, ott nőtt fel, de nem szakadt meg a kapcsolat egyiptomi gyökereivel sem, minden nyarat ott töltött az észak-afrikai országban.

ELŐSZÖR EGY ÖSZTÖNDÍJ PROGRAMNAK KÖSZÖNHETŐEN ÉRKEZETT HAZÁNKBA

A szocializmus korában, mint mesélte a főorvos, Magyarország ösztöndíj programmal segítette a harmadik világbeli országokat, így Szudánt is. Dr. Atif Iskander megpályázta az egyik ilyen lehetőséget, és ennek köszönhetően érkezett Magyarországra, pontosan Budapestre, ahol a Nemzetközi Előkészítő Intézetben kezdte meg tanulmányait. Akkoriban hazánkban még csak magyarul zajlottak a képzések, nem volt angol nyelvű képzés, így Iskander doktor is azzal töltötte az első évét, hogy megtanuljon magyarul, mert csak a sikeres vizsgát követően kezdhették el az Intézet növendékei az egyetemet.

SORSOLÁS ÚTJÁN KERÜLT A SZEGEDI EGYETEM ORVOS KARÁRA

A főorvos abba is beavatott, kezdetben szeretett volna Budapesten maradni, ott megkezdeni az orvosi egyetemet, hiszen megtetszett neki a város, sikerült beilleszkednie és megismernie azt. Viszont az Előkészítő Intézet számos nációjához tartozó hallgatóit sorsolás útján osztották be, hogy Magyarország négy nagy orvosi egyeteme (a budapesti, debreceni, pécsi és szegedi) közül hova kerüljenek. A sorsolás eredményeként Iskander doktornak Szegedre kellett jönnie. Ahogy az orvos felidézte, egyáltalán nem volt boldog ettől a döntéstől, nem akarta otthagyni Budapestet, ahol akkor már otthonosan mozgott, ám nem volt más választása.

SZEGEDEN RÁTALÁLT AZ IGAZ SZERELEM IS

Mint mesélte, beletelt pár hónapba, mire kiismerte magát Szegeden és megszerette a várost. Új barátságokat kötött itt, sőt rátalált az igaz nagy szerelem is. A főorvos felidézte, a kollégiumban találkozott egy apátfalvi gyógyszerészhallgató lánnyal, egymásba szerettek. A szerelemből házasság lett, már az egyetem utolsó évében, 1983-ban összekötötték az életüket. A diplomát követően másfél évre hazaköltöztek Szudánba, ahol a doktor felesége megtanult arabul és mindketten az afrikai országban dolgoztak.

AMIKOR LEHETŐSÉGE NYÍLT VISSZAMENNI BUDAPESTRE, A FŐORVOS SZEGEDET VÁLASZTOTTA, MÁR A SAJÁTJÁNAK ÉREZTE A VÁROST

Mikor visszatértek Szegedre, a főorvos megpályázott és elnyert egy négyéves ösztöndíjat a szegedi szülészeten. Akkor felajánlották számára, hogy lehetősége lenne Budapesten folytatni pályáját az ösztöndíjjal, ám akkor már a doktor úr kötődött Szegedhez, a saját városának érezte, ezért visszautasította az ajánlatot. Az ösztöndíjat és a szakvizsgákat követően állást ajánlottak számára a II-es Kórház szülészeti osztályán, – akkor még volt szülészet a II-es Kórházban -, amit el is fogadott, s innentől kezdve nem volt kérdés, hogy Szegeden telepedjenek le egyre gyarapodó családjukkal, ugyanis időközben a házaspárnak megszülettek a gyermekei, Diana és Dávid.

Amikor a gyerekek 12-13 évesek voltak a főorvos felesége súlyos beteg lett és sajnos elhunyt. A doktor azóta se nősült újra, egyedül gondoskodott Dianáról és Dávidról, akik mára már kirepültek a családi fészekből. Diana az egyetemet követően a médiában dolgozott, majd úgy döntött, hogy külföldön próbál szerencsét, jelenleg Máltán él. Dávid közgazdászként szerzett diplomát, saját céget alapított, Budapest és Szeged között ingázik, így a főorvos mára már egyedül él családi házukban.

A DOKTOR MÁR ÖT ÉVE NYUGDÍJAS, DE AZÓTA IS PRAKTIZÁL, NEM KENYERE ÜCSÖRÖGNI A BABÉRJAIN

Iskander doktor elárulta, már öt éve nyugdíjas, de nem kenyere, hogy csak úgy üljön a babérjain és ne csináljon semmit, ezért a mai napig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tanácsadást ad, a külföldi hallgatókat tanítja az orvosi egyetemen, de ma már saját vállalkozása is van a belvárosban: terhes tanácsadást tart a Gogol utcában.

A FŐORVOS ELÉGEDETT AZ ÉLETÉVEL, MÁR CSAK AZ UNOKÁK HIÁNYOZNAK, HOGY TELJES LEGYEN BOLDOGSÁGA

A doktor azt is elárulta, hála istennek jó egészségnek örvend, szereti a munkáját, szereti Szegedet, büszke a gyermekei sikereire, így hetven év távlatából elmondhatja, hogy elégedett az életével, ennél boldogabb már csak akkor lehetne, ha gyermekei unokákkal ajándékoznák meg őt, de mint mondta, úgy látja, már ez az óhaja sem várat sokat magára.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ DR. ATIF ISKANDER SZÜLÉSZ-NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOSSAL

Hallgasd meg a teljes beszélgetésünket a főorvos úrral, melyből még több érdekességet megtudhatsz a doktor életéről és orvosi pályafutásáról.

A fényképeket köszönjük Dr. Atif Iskander főorvos úrnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb