Mindenmás

Napi pakk: Isten éltessen, Magyarország! Zivatarokkal, és 25 fokkal telhet az Államalapítás Ünnepe Szegeden

Ma tényleg együtt dobban közel 10 millió szív, hiszen ma van az Államalapítás Ünnepe! Igaz, tűzijáték mentes ünneplésre készül Szeged, viszont cserébe telis-tele leszünk ma is programokkal. Az időjárás egy kicsit még kitolhat velünk, de sebaj, ma akkor is ünneplünk! Itt a Szeged365 napi pakk, időjárással, programokkal és az összes hasznos infóval augusztus 20-ra!

ISTEN ÉLTESSEN, MAGYARORSZÁG!

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

A magyar történelemben az államalapító király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától szerepet játszik Szent István emlékezete, amit koronként eltérően értelmeztek és ünnepeltek. Az Árpád-korban az uralkodó dinasztia legitimációját szolgálta az István-kultusz, melyet a később hozzákapcsolódó Szűz Mária-tisztelet egyházi jellegűvé változtatott. 1686-ban XI. Ince pápa Buda visszafoglalása alkalmából elrendelte, hogy a katolikus világ évente emlékezzen meg Szent Istvánról. 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé minősítette Szent István napját, és Budára hozatta a Szent Jobbot, ezzel fejezve ki, hogy a Habsburgok legitim magyar uralkodók. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni Bach-korszakban nem engedélyezték a független magyar államot jelképező első király ünneplését, de 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá tette augusztus 20-át. A két világháború között újra a nemzeti érzelmek kerültek előtérbe, így az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés törvénybe iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet. A kommunista hatalom ezt nem törölte el, hanem 1950-től a népköztársaság, illetve az alkotmány ünnepének nevezte. A rendszerváltás után, 1991-ben az Országgyűlés a nemzeti ünnepek közül kiemelve állami ünneppé nyilvánította.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot minden István, Bernárd, Bernát, Eliot, Sámuel, Stefán, Stefánia, Stefi és Vajk nevű olvasónknak!

ZÁPOROK, ZIVATAROK ÉS 25 FOK JÖN SZEGEDRE

Szombatra eléri az országot már pénteken beterítő hidegfront Szegedet is. Az előrejelzések szerint gyakran erősen felhős lesz az idő, és többször is számítani lehet záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 fok körül alakul Szegeden.

MINDEN ÜNNEPI PROGRAM EGY HELYEN

Pénteken elstartolt Szegeden az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, melynek idén a tavalyi évhez hasonlóan a Széchenyi tér ad otthont. Tűzijáték ugyan nem lesz, viszont az ünnepi kavalkádban a felhőtlen kikapcsolódásról élő koncertek, kézműves és gasztronómiai piac, valamint gyermekprogramok és utcabál fog gondoskodni.

MÉG TÖBB ESEMÉNY SZEGEDEN

Ugyan a központi ünnepség a Széchenyi téren van, de ettől még számos más programot is tartogat számodra ez a hétvége Szegeden: jön az evezős OB, Fesztivál Kupa, és rengeteg buli, ahol kitombolhatod magadból a hét fáradalmait.

KIS MÁTÉ MA NEM POFOZKODIK, HANEM FAGYIT OSZT

Az Államalapítás Ünnepére fagylaltos kanalat ragadtak Szeged nagyágyúi: Borovics Tamás, Molnár Balázs és ma Kis Máté is. Tették, és teszik ezt mindhárman a jó ügy érdekében, tehát ne aggódj, nem karriert váltanak, hanem egy ritka betegséggel küzdő szegedi kislánynak, Sárinak segítenek. Kis Máté ma a Somogyi Fagyizó belvárosi üzletének pultjába kerül délután 16 órától, és az ott tartózkodása alatt befolyt összeg 100%-át a Sára Lépteiért Alapítványnak adja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb