Mindenmás

Meghalt a Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb koponyája, az Elméleti Fizikai Tanszék egykori vezetője

Meghalt Dr. Gyémánt Iván Károly, a Szegedi Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszékének egykori tanszékvezetője – tudatta az intézmény a honlapján. Mint írják, Dr. Gyémánt Iván Károly egy gyors lefolyású betegség következtében, életének 78. évében hunyt el.

A honlapon közzétett nekrológ szerint Gyémánt Iván 1967-ben kitüntetéses diplomával fejezte be egyetemi tanulmányait a JATE-n, fizikai szakirányú matematikus szakon. Ezután különböző pozíciókban, 1989-től mint egyetemi docens, 2013-ban történt nyugállományba vonulása után pedig mint címzetes egyetemi tanár, haláláig a szegedi egyetem Elméleti Fizikai Tanszékén dolgozott. Kutatásai elsősorban atom- és molekulafizikai témákra koncentráltak. Eredményeit mintegy 50 publikációban és a szakterület számos neves kutatóhelyén tartott szemináriumon ismertette.

13 ÉVIG VEZETTE AZ ELMÉLETI FIZIKAI TANSZÉKET

Kutatói és oktatói munkája alapján 1988-ban az MTA-tól elnyerte a fizikai tudomány kandidátusa fokozatot, 2001-ben egyetemünkön habilitált. Az egyetem szempontjából rendkívül jelentős, szerteágazó adminisztratív és vezetői tevékenységet végzett. Csak felvillantva:

  • 13 évig vezette az Elméleti Fizikai Tanszéket,
  • 4 évig tanszékcsoportvezető,
  • 16 évig tanszékcsoportvezető helyettes,
  • 2 évig pedig dékánhelyettes volt.

Kitüntetései közül kiemelkedik a 2009-ben elnyert Pro Universitate díj. Természettudományos pályája mellett mély irodalmi, zenei és általános humán műveltségű ember volt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb