Szegedi ArcokVideo365

Egy fotó Piszkos Freddel, vagy Quasimodo-val? Életnagyságú szobrokkal szelfizhettek a fesztiválozók a SZIN-en – exkluzív interjú az alkotóval

A Szegedi Ifjúsági Napokon két fergeteges parti között igazán egyedi fotókat is begyűjthettek a fesztiválozók. Készíthettek közös képet az életnagyságú ikonikus Rejtő Jenő figurával, Piszkos Freddel, belebújhattak Chaplin bőrébe, vagy éppen pózolhattak Quasimodo-val és magyar vizslájával. Sokan ki is használták a lehetőséget a SZIN-en, így rengeteg humoros kép született a négy nap alatt. A szobrok születéséről és a SZIN-ezők fogadtatásáról az alkotóval, Dobó Ferenc Leventével beszélgettünk.

A SZEGEDIEK SZÁMÁRA MÁR NEM ISMERETLENEK PISZKOS FRED ÉS TÁRSAI

Piszkos Fred, Quasimodo, Chaplin cipője, kalapja és sétabotja várta a fesztiválozókat az SZTE színpad háta mögött négy napon át az újszegedi Partfürdőn. Az életnagyságú szobrokból kialakított szelfiparkban éjjel-nappal nagy volt a nyüzsgés, az alkotó, Dobó Ferenc Levente nem is sejtette, hogy ekkora sikerrel indul szobrai fesztiválélete. Korábban már ugyan láthatták őket a szegediek a Somogyi -könyvtárban a képregényfesztiválokon, az Ünnepi Könyvhét alkalmával a Dugonics téren, vagy éppen a Szent-Györgyi Albert Agórában, de zenei fesztiválon idén mutatkozhattak be először Piszkos Fred és társai.

“AKKORA ÉLMÉNY, AMIKOR KEZET FOGNAK ÉS GRATULÁLNAK, HOGY MÁR EZÉRT MEGÉRTE”

Dobó Ferenc Levente korábban panoptikumi figurák készítésével foglalkozott, ám egy idő után új kihívásokat keresett magának, így született meg első alkotása, melyet Rejtő Jenő műveinek rajongása ihletett, vagyis Piszkos Fred, ezután pedig egyik gondolat követte a másikat és jött sorban Chaplin és Quasimodo. A szelfipark lakóit pedig szemmel láthatón a SZIN látogatói imádták. “Rengeteg ember annyi fotót készített, aminek csak egy töredékét kaptuk meg, hiszen nem tudunk itt állni egész nap. Akkora élmény, amikor kezet fognak és gratulálnak, olyan lelkesítő, annyi plusz energiát tud adni, hogy már ezért megérte, ez a boldogság” – vallotta az alkotó.

JÖVŐRE ÚJ BARÁTOKKAL TÉRNEK VISSZA A SZIN-RE PISZKOS FRED ÉS TÁRSAI

Azt is megtudhattuk, Piszkos Fred és társai várhatóan 2023-ban is visszatérnek a SZIN-re, mégpedig új barátaikkal kiegészülve, ugyanis, mint ahogy Dobó Ferenc Levente elárulta, három új alkotás szerepel a tervei között, melyekkel a következő Szegedi Ifjúsági Napokon egy valóságos szelfi utcát hoz létre. Érkezik majd ugyanis Rejtő Jenő Fülig Jimmy-je, Wagner ura és közkívánatra egy női alak is, mely nem más lesz, mint a Szőke Ciklon.

Operatőr: Magyar Andor

A fotókat köszönjük Dobó Ferenc Leventének!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: youtube automation niches
'Fel a tetejéhez' gomb