Közélet

Sztrájkok ősze: a MÁV mellett a Volánbusz dolgozói is tüntetést szerveznek

Megkezdődött a felkészülés egy október eleji demonstrációra a Volánbusz dolgozói körében – írja a Világgazdaság. A szervezők hangos, látványos tiltakozásra készülnek a cégcsoport székháza előtt. A második legnagyobb buszos szakszervezet az idén plusz 10, jövőre plusz 15 százalékos emelést akar. Az esélyeiket azonban rontja, hogy az orosz–ukrán háború nyomán eszkalálódott gazdasági válság a Volán működését is extrém módon kifeszítette, ráadásul a 18 ezres munkavállalói oldal 2021-ben három évre szóló bérmegállapodást írt alá a menedzsmenttel, így jogszerűen nem sztrájkolhat.

AZ IDÉN 10, JÖVŐRE PLUSZ 15 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉST AKARNAK KIHARCOLNI MAGUKNAK

A felkészülés már meg is kezdődött a demonstrációra, a szervezők „hangos, látványos tiltakozásra készülnek”.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

  • idén plusz 10,
  • jövőre plusz 15 százalékos béremelést akar kicsikarni.

A SZAKSZ augusztus végén kezdte el felmérni a munkavállalók körében, hogy mekkora támogatottsága lenne a kezdeményezésnek. A tiltakozást csak abban az esetben tartják meg, ha minimum 300 dolgozó hajlandó a megjelölt időpontban a székház elé vonulni és egységesen fellépni. A szervezők egy 500 fős tömeggel már kifejezetten elégedettek lennének, tudta meg a VG.

A SZAKSZ azt szeretné, hogy még 2022-ben újabb 10 százalékkal fejlesszék a béreket. Ezenfelül azt is követelik, hogy vizsgálják felül a jövő évre érvényes bérmegállapodást, és a 2023-as 5 százalékos béremelést további 15 százalékkal növeljék meg.

MINDEKÖZBEN: A MÁV-MOZDONYVEZETŐK SZEPTEMBER 5-ÉN SZTRÁJKOLNÁNAK, EGY ELMARADT, EGYSZERI KIFIZETÉS MIATT

Mint a Szeged365 korábban megírta, a MÁV-mozdonyvezetők már szeptember 5-én sztrájkolni fognak, ők nem az alapbér témájában szerveznek munkabeszüntetést, hanem amiatt, mert véleményük szerint elmaradt egy egyszeri kifizetés, amelyre ígéretet tett a MÁV korábbi elnök-vezérigazgatója. A cégcsoport azonban azzal érvvel, hogy előrehozott és kiutalt 230 ezer forintnyi juttatást.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete az idén tavaszra egyszer már hirdetett meg sztrájkot, amit végül lefújt, főképp a háborús helyzetre hivatkozva. Ez a körülmény pedig jelenleg is fennáll.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb