KözéletVideo365

“A betegség teher, de a gyermek ajándék” – Novák Katalin a Gemma Központ új épületének átadóján az intézmény tanulóival is beszélgetett

Szerda reggel ünnepélyes keretek között átadták a fogyatékossággal élő gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szegedi Gemma Központ új épületét, mely 440 millió forint európai uniós és állami pályázati támogatásból újulhatott meg. A hivatalos megnyitón Novák Katalin, köztársasági elnök is tiszteletét tette: ünnepi beszédét követően körbejárta az épületet, ahol találkozott az intézményben tanuló gyerekekkel, akikkel egy kis beszélgetésre is szakított időt.  

A TELJES FELÚJÍTÁSRA HÉT ÉVET VÁRTAK AZ INTÉZMÉNY TANULÓI

A Gemma Központ 2015-ben költözhetett jelenlegi épületébe, a Bakay Nándor utcába. Az iskola mellett 2018-ban magánszemélyek és cégek segítségével 500 négyzetméteres játszóteret alakítottak ki, de a végső felújítás a kezdetektől számítva sokat, pontosan hét évet váratott magára.

Péntek Imréné intézményvezető elmondta, nagyon nehéz hét éven vannak túl, de a végeredmény kárpótolja őket minden, közben felmerült problémáért. “Amikor elkezdtük, nem is hittük, hogy lesz egy olyan pályázat, amelyből be tudjuk fejezni ezt az épületet, s nemhogy befejezzük, hanem még kap egy új szintet, és új épületrészeket mellé” – mondta el az igazgatónő, majd azt is elárulta, a gyermekek, szülők és oktatók öröme minden nehézséget elfeledtet.

AZ ÉPÜLET ALAPTERÜLETE 1400 NÉGYZETMÉTERRE NŐTT

A most uniós, hazai és vállalkozói támogatással befejeződött beruházásnak köszönhetően az épület alapterülete 1400 négyzetméterre nőtt. Az iskola új, 550 négyzetméteres harmadik szintjén hét csoportszoba, két egyéni foglalkoztató, öltöző és tanári szoba működik majd. Az új melléképület földszintjén 250 négyzetméteres tornateremet, a második és harmadik szintjén melegítőkonyhát és ebédlőt alakítottak ki. Az épület új lépcsőházzal is bővült, az iskolában pedig már két lift és egy étellift is működik – ismertette a részleteket az igazgatónő.

NOVÁK KATALIN: A BETEGSÉG TEHER, DE A GYERMEK AJÁNDÉK

Novák Katalin köztársasági elnök elmondta, azok, akik ma eljöttek, mindannyian tudják, hogy a betegség teher, de a gyermek ajándék. Ezzel a teherrel nap, mint nap a szülőknek kell megküzdenie. “Az Alaptörvényünk kimondja, hogy az emberi életet a fogantatástól védelem illeti meg. Vegyük ezt komolyan, védjük valóban az emberi életet a fogantatás pillanatától, védjük a megszületést követően is, s legyünk ott mindig, minden emberi élet mellett” – fogalmazott a szegedi köztársasági elnök.

MIHÁLFFY BÉLA: SZEMÉLYES TAPASZTALATBÓL MONDOM, HOGY ÓRIÁSI SEGÍTSÉG A SZÜLŐKNEK, HOGY ITT HELYBEN FEJLESZTIK ÉS VIGYÁZNAK A GYERMEKEKRE

Az épület átadóján jelen volt Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő is, aki elárulta, a Gemma Központ hatalmas segítséget nyújt a fogyatékossággal élő gyermekeknek és szüleiknek. A képviselő személyes tapasztalatból tudja, milyen nehéz ez, hiszen neki is van egy mozgássérült kislánya, akit annak idején, amikor 25 évvel ezelőtt ő volt iskoláskorú, még Budapestre kellett hordania a Pető Intézetbe. “Ez óriási segítség a szülőknek, hogy itt helyben fejlesztik a gyermekeiket és vigyáznak rájuk” – osztotta meg velünk a képviselő.

A rendezvényen részt vett Dr. Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere. Szerettük volna az átadó kapcsán számára is feltenni kérdéseinket, ám ő nem volt hajlandó válaszolni.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Novák Katalin Facebook oldala/MTI, Bruzák Noémi /Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb