Kikapcs

Két év kihagyás után idén ismét rákosi vipera napot tartanak a Vadasparkban

Két év kihagyás után idén ismét rákosi vipera napot tartanak a Vadasparkban, amelynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet látják vendégül – olvasható az intézmény honlapján.

Mint kiderült, szeptember 3-án:

  • 10.00 és 15.00 óra között találkozhatnak a látogatók az MME állomásával az európai állatokat bemutató Medve-ösvény bejáratánál,
  • majd 14.30-kor nyilvános vipera-vizsgálatot végeznek a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, amely során egész közelről megtekinthetjük hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét a Sancer-tó partján található terráriumuknál.

A RÁKOSI VIPERÁVAL MINDÖSSZE HÁROM ÁLLATKERTBEN TALÁLKOZHATUNK

A honlapon az is olvasható, hogy a rákosi viperával mindössze három állatkertben találkozhatnak a látogatók, a bécsi, budapesti és szegedi állatkertekben. A hajdan gyakori, a XX. század végére csaknem kipusztult mérges kígyó faj megmentése – a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével – a hazai természetvédelem egyik sikertörténete. A nap folyamán nem csak a veszélyeztetett vipera faj helyzetére hívják fel a figyelmet a szakemberek, hanem azt is bemutatják, hogy az olyan „nemszeretem” állatok is, mint a kígyók, fontos részei a természet rendszerének, és ezért is szükséges a védelmük a biológiai sokféleség fenntartása és egyben a saját érdekünkben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb