Mindenmás

Az Alföld az új vadnyugat? Kaktuszok jelentek meg Szeged környékén

Összesen mintegy 20-30 helyen, az országban többfelé is megjelentek a kaktuszok. A növények nem őshonosak, viszont rettentően szívósak, ezért érdemes odafigyelni rájuk, mivel veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.

Az ország több pontján jelentek meg kaktuszok, legutóbb az Alföldön, alig néhány négyzetméteren. Magyarországon akadnak olyan helyek is, ahol már több, mint 20 éve megtalálhatók – írja az Időkép.

Csecsenics Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársának elmondása szerint, ahol a talaj kellően száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a mínusz 20 fokos fagy sem okoz problémát. Ezek az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz és a Kolorádói medvetalpkaktusz.

NEM A KLÍMAVÁLTOZÁS MIATT JELENTEK MEG A KAKTUSZOK

A szakember hozzátette továbbá, hogy ugyan nem a klímaváltozásnak tudható be a kaktuszok magyarországi elterjedése, mivel nincs természetes ellenségük, jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességgel rendelkező őshonos fajokat, melyek kevésbé ellenállóak az aszályos, forró időjárásnak.

Forrás: Időkép
Borítókép: Kelemen András

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb