Szegedi Arcok

A Ságváriból a köztársasági elnöki székbe: 6+6 izgalmas tétel a ma születésnapos Novák Katalinról

Ma ünnepli születésnapját Magyarország első női, egyben szegedi köztársasági elnöke, Novák Katalin. A jeles nap alkalmából összegyűjtöttük a Szegeden született, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban érettségizett, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott, három gyermekes jogász-közgazdász karrierének legfontosabb állomásait, plusz leválogattuk a legizgalmasabb gyerekkori és családi fotóit.

Cikkünkben tehát egy 6 plusz 6 – os kombó jön,

  • 6 dologgal, amit nem tudtál,
  • és 6 fotóval, amit pedig (szerintünk) még nem láttál Novák Katalinról.

A hatos számot pedig azért választottuk, mert a születésnap mára, azaz szeptember 6-ra esik. Mielőtt még valaki rázendítene, hogy a három leírt szám így pont 666-ra jön ki, szólunk, ez most egy születésnapi szösszenet, nem ér rommá trollkodni (köszi).

SÁGVÁRI, SZTE, EMMI, VÉGÜL A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI SZÉK

Kezdjük a 6 érdekességgel, benne a szülői háttérrel, a köztársasági elnöki love story-val és Ancika nénivel.

A LEGFIATALABB, AZ ELSŐ NŐI, AZ ELSŐ SZEGEDI

Novák Katalin a rendszerváltás utáni Magyarország hatodik államfője, és Áder János utódjaként nem csak az első női köztársasági elnök lett, hanem (akkori) 44 évével a legfiatalabb is. Novák Katalin férjével, Veres Istvánnal és három gyermekével költözött be a Sándor palotába.  

SZEGEDI ORVOS CSALÁDBÓL SZÁRMAZIK

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden, szülei Dr. Novák Zoltán csecsemő és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, és Dr. Mohácsy Katalin fül-orr gégész. A család üzemelteti az Aranyklinikát, amelyet 1980 januárjában egy felsővárosi panelházban indítottak el, napjainkban pedig a szegedi Arany János utcában üzemel. Jelenleg több mint 60 orvos folytat náluk magánrendelést közel 50 szakterületen.

A SÁGVÁRIBAN ÉRETTSÉGIZETT

Gyermekkorának nyarait Ágasegyházán és Kiskundorozsmán töltötte, de tanult a Los Angeles-i Arcadia Junior High School-ban is. 1996-ban érettségizett a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Óriásit ment a pénteki cikkünk, benne a köztársasági elnök egykori osztályfőnökénél, Ancika néninél megejtett látogatásával:

SZEGEDI LÁNY, SZEGEDI DIPLOMA

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen 2001-ben szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem és az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Novák Katalin az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül folyékonyan, spanyolul társalgási szinten beszél.

LOVE STORY, FIRST GENTLEMAN

Az új államfő férje, Veres István Attila közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője; két fiuk és egy lányuk van. Az egyetem 1996-os békéscsabai gólyatáborában pillantotta meg Novák Katalint férje, Veres István, aki harmadéves szervezőként vett részt az eseményen. Később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek voltak tagjai instruktorként, ahol a frissen felvételt nyert fiatalok egyetemi beilleszkedését segítették.

„A kapcsolatunk kezdetét 1999 nyarától számítjuk, egy Rába folyón zajló kenutúrától. Egy hajóban eveztünk Szentgotthárdtól Sárvárig, s tesszük ezt képletesen azóta is”

– mesélte megismerkedésükről Veres István, a köztársasági elnök férje a Mandinernek adott interjúban.

EMMI, KABINETFŐNÖK, MINISZTER, FIDESZ-ALELNÖK

Novák Katalin 2001-től 2003-ig a Külügyminisztériumban referens, gyermekei születése után 2010-tól a Martonyi János vezette minisztériumban miniszteri tanácsadó. 2012-től már az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) dolgozik, Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke, 2014-től 2020-ig az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2020-tól ezt a területet tárca nélküli miniszterként irányította 2021 végéig. 2017-től négy éven át a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli államfőnek, miután Áder Jánosnak lejár második köztársasági elnöki mandátuma.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök, így tavasz óta Novák Katalin személye kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

A CSALÁD ELSŐ TRABANTJÁTÓL A DIPLOMAOSZTÓN ÁT A LEGENDÁS TORTÁS FOTÓIG

A 6 tétel után pedig érkezzen a 6 beígért exkluzív fotó, Trabanttal, születésnapi tortázással és az első diplomával.

A család első Trabantja:

Nyaralás a nagyszülőknél:

A pillanat, amikor megkapta a diplomáját:

Evezés közben, a magyar tengeren:

Közös fotó a köztársasági elnök nagyfiával:

…és végül hatodikként, az ominózus tortázás, a múlt hétről, a szegedi Virág Cukrászdából Kata kislányának 14. születésnapján:

HBD2U!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb