Közélet

Főispán? Vármegye? Tudunk jobbat: aranyforintot bocsátanak ki Magyarországon

Izgalmas tételeket hozott a kormányzati döntéseket megjelentető Magyar Közlöny hétfő esti száma, ahol a korrupcióellenes bizottság felállítása mellett egy másik érdekességet is felfedeztünk: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György elrendelte a „Hunyadi János aranyforintja” nevű, 50 ezer forintos címletű arany emlékérme kibocsátását.

A „a Hunyadi János kormányzó által kibocsátott aranyforint emlékére” a mai napon (2022. szeptember 6.) kibocsátandó aranyforint a rendelet szerint ilyen lesz:

  • 986 ezrelék finomságú aranyból készül,
  • súlya 3,491 gramm,
  • átmérője 20 milliméter,
  • széle sima,
  • az emlékérme előlapján, a középmezőben a Hunyadi János kormányzó által kibocsátott aranyforint hátoldalának ábrázolása látható,
  • az előlap szélén, felső köriratban a “Magyarország”, alsó köriratban az “50000” értékjelzés és a “forint” felirat, bal oldalon a “BP” verdejel, jobb oldalon pedig a “2022” verési évszám olvasható majd.

A hátlapon Hunyadi János és a Hunyadiak címerpajzsa is feltűnik, mint a késő este kiadott rendelet írja, az emlékérméből mindössze 2000 darab készíthető.

Ha már a címben a vármegye-főispán dolgon poénkodtunk (amelyből ugye továbbra sincs meg a Csongrád-Csanád megyei, egészen pontosan Csongrád-Csanád vármegyei), hétfő este egy másik érdekesség is befutott:

Forrás: Magyar Közlöny

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb