Közélet

Vallásként tüntethetik fel az ateizmust a 2022-es népszámláláson

Közösségi kampányt indult, hogy a magyar ateisták és vallástalanok is felvállalhassák világnézetüket az októberben kezdődő népszámláláson, de az idei kérdőíven ehhez nem lesz külön rubrika, írta meg a HVG.

A lapnak a Magyar Ateista Társaság elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok minél többen vállalják fel identitásukat. Ellentétben a 2011-es kérdőívvel, ahol külön rubrika volt a magukat ateistának vallóknak, úgy tűnik 2022-ben erre nem lesz lehetőség.

JELENLEG ÚGY NÉZ KI, HÁROM LEHETŐSÉG KÖZÜL LEHET VÁLASZTANI

A HVG szerint a KSH-val folytatott szakmai egyeztetésen az derült ki, hogy a vallásról és világnézetről szóló kérdésben jelenleg három lehetőség közül lehet majd választani:

  • meg lehet nevezni azt a vallást, felekezetet, melyhez tartozunk,
  • választhatjuk, hogy nincs vallásunk, felekezetünk,
  • és beikszelhetjük, hogy nem kívánunk válaszolni.

HA VALAKI AZT JELÖLNÉ BE, ATEISTA, A VALLÁS RÉSZNÉL KELL KIKERESNIE A VÁLASZ LEHETŐSÉGET

Ha valaki ateista, akkor a vallás résznél kell külön kikeresnie és kattintással kijelölnie a neki megfelelő választ. A Magyar Ateista Társaság a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja ezt, ezért tovább egyeztetnek a módosítási lehetőségekről a KSH-val.

OKTÓBER 1. ÉS NOVEMBER 20. KÖZÖTT KERÜL SOR AZ ORSZÁGOS NÉPSZÁMLÁLÁSRA

Az országos népszámlálást eredetileg 2021-re tervezték, de a veszélyhelyzet miatt idén őszre halasztották, amelyre így október 1. és november 20. között kerülhet sor.

Forrás: hvg.hu/telex.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb