KözéletNem kategorizált

Tudtad? Szegeden született a Székely himnusz is! Mihalik Kálmánról emlékeztek meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, ahol Lezsák Sándorral, az országgyűlés alelnökével beszélgettünk

Ma már több sporteseményen, baráti összejöveteleken, és Erdély-túrákon szokták nemzeti érzelmű emberek énekelni…pedig nem is olyan rég tiltólistás alkotás volt, nem csak Romániában, de Magyarországon is. A Székely himnusz 1921-ben született, szövegét Csanády György, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte. Ezt kevesen tudják. Azt is, hogy Csanády György a sorokat Szegeden vetette papírra, és nem himnusznak szánta, mégha a végén 2009-től hivatalosan is Székelyföld himnusza lett. Szeged a Dél-Alföld kulturális fővárosaként minden héten otthont ad jelentős eseményeknek: ezen a héten Mihalik Kálmán, a Székely himnusz zeneszerzője halálának 100. évfordulójára rendezett emlékülésnek biztosított színvonalas helyszínt, ahol többek között Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt személyesen nem tudott jelen lenni, de külön levélben köszöntötte a jelenlévőket. Sajnáltuk, szívesen meghallgattuk volna személyesen is Magyarország miniszterelnök helyettesét. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a konferencia díszvendége és egyben házigazdája szerint, Mihalik Kálmán a Székely Himnusz zenéjével olyat alkotott, amely száz évvel halála után is millióknak ad bátorságot, erőt, összefogásra ösztönöz és erősíti a szolidaritásunkat. Tény, hogy a reneszánszát élő alkotással egyre több helyen találkozhatunk, és az Erdély kultusz erősödése mellett, egyre több fiatal is megismeri az alkotást, egyben Erdély és Székelyföld történetét is. Az emlékülés védnökei voltak: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke valamint Kalmár Ferenc nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott. A konferencia díszvendége Dr. Kiss-Rigó László, Csongrád-Csanád Egyházmegye megyéspüspöke volt.

Az eseményen előadást tartott többek között Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Bukovinai székelyek kálváriája címmel. Utána felszólalt Szili Katalin miniszterelnöki különmegbízott, aki a magyar és a székely himnusz identitásőrző szerepéről tartott előadást. Zakar Péter az SZTE rektorhelyettese érdekes történelemórát tartott: Klebelsberg Kuno és Szeged kapcsolatáról, a Szegedi Tudományegyetem építkezéseinek elindításáról, amellyel megteremtette a felsőoktatás korszerű keretlehetőségeit. Ez az az időszak egyébként, amikor a Székely himnusz is megszületett Szegeden, és a város a legnagyobb fejlődésen ment keresztül.

A Székely himnuszt a Székelyföldről érkező kórus énekelte el a jelenlévőkkel együtt:

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke Szegeden diplomázott 1975-ben. Jól ismeri Szeged városát, kulturális életét és gazdag történelmét. Köztudott, hogy Lezsák Sándor elnök úr fáradhatatlanul dolgozik jelenleg is több kulturális programon: a Szeged365-nek a Székely himnuszról mesélt, arról, amikor mindenkit megfigyeltek, és manapság felfoghatatlan, hogy egy művészeti alkotás olvasása miatt is bajba kerülhetett az ember. Több kulturális programra is kitért az országgyűlés alelnöke, mint a Teleki Pál kultusz elindítására, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet munkájára, a Kincsem – Nemzeti Lovas Programra, a Nemzeti Művelődési Intézet működésére, valamint külön tisztelettel említette a Hungarikumok ügyét.

Érdemes megnézni Lezsák Sándor elnökkel, a Dóm Látogatóközpontban készült interjúnkat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb