Közélet

Ebből bizony híd lesz! A mai szegedi déli Tisza-híd konferencián exkluzív interjút adott: Nemesi Pál, Mihálffy Béla, Bányai Gábor és Nagy Sándor

Nemesi Pál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégium Társelnöke menedzseli már 2 éve a szegedi déli Tisza-híd ügyét. Azóta mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük a Szeged szempontjából kiemelten fontos projektet. Nemesi ma is kijelentette: fontos, hogy a vasút része legyen a projektnek, de az ütemezett megvalósítás is nagyon fontos, mert a híd így tudja belátható időn belül szolgálni a közúton közlekedő, vagy éppen fenntartható közösségi közlekedést használó szegedi polgárok érdekeit. Na de hogyan jutottunk el idáig, gyorsan összeszedjük ebben a cikkben.

2006-ban a harmadik szegedi Tisza-híd ígéretét hallhattuk mi szegediek, majd nem lett belőle engedélyes és kiviteli terv készítés sem. 2017-ben a Modern Városok Program keretein belül szerepelt az új fedett uszoda, egy új kézilabdacsarnok, a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között, valamint a harmadik híd Szegeden. Ezek közül már minden megépült, már csak a híd hiányzik. Ebben az időszakban elkészült a megvalósíthatósági tanulmányterv, de az engedélyes és kivitelezési tervek startja nem történt meg. Erre 2020-ig kellett várni, amikor Nemesi Pál egykori régiós kormánybiztos kezdte el terepi és kormányzati szinten is menedzselni a projektet. Kellett is, mivel a 2019-es önkormányzati kampányban meg is ígérte a szegedieknek, hogy minden titulusában a szegedi hídért fog harcolni.

Ma már minden szereplő egyetért abban, hogy a projekt megfelelő ütemben halad, és egy történelmi mérföldkövet is elértek: elkezdődött a kiviteli és engedélyes tervek készítése. Ennek volt nagyon fontos állomása a mai, szegedi konferencia. A Szeged365 exkluzív interjúiban természetesen arra is rákérdeztünk mindenkinél, hogy a háború, az Európát sújtó infláció mennyire befolyásolja a tervezési feladatokat. (spoiler: nincs leállás)

Nemesi Pál a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégium Társelnöke

Mihálffy Béla a térség érintett országgyűlési képviselője

Bányai Gábor a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa

Nagy Sándor Szeged Megyei Jogú Város városfejlesztési alpolgármestere

Az előző szegedi konferenciáról még májusban itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb