Közélet

Bemegyünk Lacihoz? Nyílt napot tartanak a Szegedi Városházán

Hogy a polgármester éppen bent lesz-e, még nem tudjuk, minden esetre az már fix, hogy vasárnap délelőtt tíztől nyílt napot szerveznek a Szegedi Városházán, ahol megtekinthető lesz

  • a díszterem,
  • a Sóhajok hídja,
  • valamint lehetőség nyílik felmenni a toronyba is.

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó szegedi programok már pénteken elkezdődnek. Este héttől a Somogyi könyvtártól egy hangulatos, várostörténeti séta indul, ahol a kivilágított Szeged érdekességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

NYÍLT NAP A SZEGEDI VÁROSHÁZÁN, KÖZGYŰLÉSI BALHÉ MENTESEN

A programsorozaton vasárnap délelőtt tíztől nyílt napot szerveznek a szegedi Városházán, ahol megtekinthető lesz például a díszterem, az úgynevezett Sóhajok hídja, valamint lehetőség nyílik felmenni a toronyba is. Az idegenvezetéssel kísért bemutatók félóránként indulnak délután fél ötig. A városházát a szegedi árvíz után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint építették át 1883-ban. A historizáló – főként neobarokk – stílusú épület formavilágán felfedezhetők az építészpárosra később jellemző magyaros motívumok.

Szubjektív Szeged365 szerkesztőségi komment: a program úgy lenne igazán (csípősen) szögedi, ha a nyílt napra időzítve tartanának egy rendkívüli közgyűlést, benne pár olyan dologgal, amely hónapról hónapra megadja a városháza díszterméből megejtett Szeged365 live-ok savát-borsát:

  • egymás torkának eső fideszes vs baloldali képviselőkkel,
  • feszült fejjel gombot nyomogató Botka Lászlóval,
  • és hangosan kiakadó Szabó Bálinttal.

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK, DÓM TÉR, TRIANON

Klebelsberg Kunó a szegedi Dóm tér megálmodásával méltó otthont akart teremteni az Erdélyből Trianon után oda menekült püspökségnek és egyetemnek. Szombaton délután három órától az érdeklődők megismerkedhetnek a Dóm tér történetével, a Nemzeti emlékcsarnok szobraival és a tér legnépszerűbb eseményének, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak a múltjával is.

16 PROGRAM LESZ SZEGEDEN, DE MÓRAHALOM ÉS MAKÓ IS BELEHÚZ

Mórahalmon az Ezer Év Parkjában a Petőfi és kora című időszaki kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők vasárnap délelőtt tizenegy, délután pedig három órától, ingyenes tárlatvezetéssel. Makón szombaton délután kettőtől József Attilához kötődő örökségeink megtekintése céljából szervezett kerékpártúrára hívják a látogatókat. Az országos programsorozathoz a kiemelt eseményeken kívül számos könyvtár, színház, tájház és egyéb kulturális intézmény is csatlakozott, ahol a látogatók szintén betekintést nyerhetnek kulturális örökségünkbe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb