Szegedi Arcok

Szeged365 körkép: “Ha lelövik a kocsmárost a faluban, k@rva sz@r lesz mindenkinek otthon a hétvégén” – így küzdenek a szegedi vendéglátósok a rezsidémon ellen

Komoly bajban vannak a vendéglátósok. Talán még a Covid idején sem volt ilyen rossz a helyzet, mint most, hiszen nem csupán a hónapról hónapra emelkedő élelmiszerárakkal kell megküzdeniük, hanem az elszabadult energiaárakkal is. Szeged365 körképünkben arról faggattuk a szegedi vendéglátósokat, hogyan látják, milyen túlélési praktikákkal lehet átvészelni az elkövetkezendő nehéz időszakot.

Körinterjúink során megszólalt Nagy Gergely, a Maláta Kézműves Sör- és Grillkert és a Napfény Műterem egyik tulajdonosa, Mannah Reda, aki öt vendéglátóhelyet is üzemeltet a Napfény Városában, Bodó Attila a Bárka és a Vár Söröző tulajdonosa, Gálosi Gyula, a Hungi és a Hági üzemeltetője és Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője.

A kormány júliusban döntött úgy, hogy addigi formájában a rezsicsökkentés az elszabadult energiaárak miatt nem fenntartható, és csak a lakosságnak, azon belül is az átlagfogyasztóknak tudja biztosítani kedvezményes áron a gázt és elektromos áramot. Mint korábban megírtuk, a szegedi Pizza Monkey volt az első étterem az országban, akik a kirakatba tették frissen megkapott, tízszeres gázszámlájukat. Az étterem eddigi 250-300.000 forintos gázszámlája mostantól 2.300.000 forintra emelkedett.  

NAGY GERGELY (MALÁTA, NAPFÉNY MŰTEREM): “HA LELÖVIK A KOCSMÁROST A FALUBAN, K@RVA SZ@R LESZ MINDENKINEK OTTHON A HÉTVÉGÉN”

Nagy Gergely, a Maláta Kézműves Sör- és Grillkert és a Napfény Műterem egyik tulajdonosa elmondta, ők még nem kaptak kézhez megemelkedett összegű számlákat, becsléseik vannak már, de amíg nem látja, hogyan alakul, konkrétumot nem mondana, de az biztos, hogy a gáz horror áron lesz. Nagy Gergely elmondta, másokhoz hasonlóan a vendéglátói szektorban, már jó időben elkezdtek gondolkodni a megoldáson, hogyan lehetne a költségeiket csökkenteni, szerinte az alábbi lépésekkel tudnának túlélni:

  • temperálva lesz 18 fokra a vendégtér, majd klímával, vagy hőszivattyús fűtéssel segítenek rá,
  • valamint energiatakarékos izzókat, időzített, automatizált kapcsolókat használnának a jövőben.

“Jó lenne, ha kidolgoznának egy csomagot, mely segítséget biztosít a vendéglátóknak, például napelemes rendszer kiépítésére. Komplexitásra lenne szükség, gyors felmérésre, amiből kiderül, hogy a vállalkozásoknak most mire van szüksége, és arra kidolgozni valamilyen gyors megoldást, mellyel partnerként az áramszolgáltató is biztosítani tudná a gyors cselekvést, mert a 90 és 120 napos határidők életszerűtlenné teszik a helyzetet, nem jelentenek hathatós megoldást” – mondta el Nagy Gergely, majd hozzátette: “ha lelövik a kocsmárost a faluban, k@rva sz@r lesz mindenkinek otthon a hétvégén”.

MANNAH REDA (REÖK, DELIMO, TRÓJA, ROZMARING): “A LEÉPÍTÉS-CSÖKKENTÉS TENGELY MENTÉN MOZOGNI NEM MEGOLDÁS, MI INKÁBB ELŐRE MENEKÜLÜNK”

“Úgy érzem, a Covidnál is nagyobb kihívással nézünk szembe mi, szegedi vendéglátósok. Hozzánk is megérkeztek az első emelt összegű számlák és annak dacára, hogy sikerült előnyös szerződéseket kiharcolnunk, sokkoló volt látni az új számokat” – magyarázta Mannah Reda, aki öt vendéglátóhelyet is üzemeltet a Napfény Városában, többek között hozzá tartozik – a Varró Zoltán nemzetközi nagydíjas designer által tervezett REÖK Kézműves Cukrászda, – annak testvére, az ÁRKÁDban lévő Delimo, – a Kölcsey utcai és a fent említett bevásárlóközpontban üzemelő Trója Ételbár, – és a Rozmaring gyorsétterem, amely egyben látványkonyha is.

Mint megkeresésünkre nyilatkozta, akárcsak az említett járványhelyzetben, most sem a leépítés-csökkentés-szűkítés tengely mentén látja a megoldást, szerinte az a fajta pánikreakció nem sok jót szül hosszú távon, általában lefelé vezető spirálba vezet. “Előre fogunk menekülni, pont úgy, ahogy 2020-ban is tettük. Rengeteg innovatív ötlettel, újdonsággal, játékkal készülünk meglepni a szegedieket, ezek egy részével már elő is rukkoltunk” – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a Kölcsey utcában működő Trója Ételbárt a 13. születésnapja alkalmából egy nagy újdonsággal lepték meg, augusztus óta Szeged első hummusz teraszaként megy a hely, az autentikus csicseriborsóból készült tételeket pedig egy teljesen új séfre, Khaled Kedanra bízták, aki szülőföldje hagyományos finomságait teszi hozzá nap mint nap a már meglévő, évek óta népszerű kínálathoz.

“Míg pakisztáni szakácsunk, Iftikhar Husszein a faszénen sült húsok nagymestere, addig Kedan barátunk a hummusz műfaját műveli egyedülálló szinten. Úgy érzem, a vendégeink nagyon jól reagáltak a teljesen új kínálatra, hasonló nagy durranásokat tervezünk a többi vendéglátóhelyünk esetében is” – mondta. Az 1998 óta Szegeden lakó, korábban az orvosi egyetemre járó, az utóbbi egy évtizedben pedig vendéglátással foglalkozó, több, mint 100 szegedinek munkát adó Mannah Reda hozzátette, a napokban nagy munka zajlott a két cukrászdájukban is, ahol egy teljesen új, őszi design-nal lepték meg a vendégeket.

Fotó: Török Kornél

BODÓ ATTILA (BÁRKA, VÁR SÖRÖZŐ): “MINDENNEK NÖVEKSZIK AZ ÁRA, EKKORA MÉRTÉKBEN NEM LEHET EMELNI”

Bodó Attila a Bárka és a Vár Söröző tulajdonosa elmondta, arra törekszenek, hogy optimalizálják a fűtésszámlákat a vendéglátóegységekben. A Várban különösen fontos ez, hiszen egy régi épületről van szó, ahol ráadásul gázzal fűtenek, amiért horror árat kell kicsengetniük a vendéglátósoknak. A tulajdonos úgy látja, itt a régi nyílászárók cseréjével tudnának lefaragni a költségeken. A Bárkában hőszivattyús fűtés működik, itt egy új szigetelés jelentené a költséghatékonyabb megoldást.

Ahogy Bodó Attila elmondta, nem csupán az energiaárak drasztikus emelkedése jelent terhet a vendéglátásban, hiszen folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak, az üzemanyag költségei is, ami miatt kénytelenek ők is emelni az áraikon, de ezt sem lehet a végtelenségig megtenni. „Mindennek növekszik az ára, ekkora mértékben nem lehet emelni, így kevesebb profittal számolhatunk mi is” – árulta el Bodó Attila.

Fotó: Bárka Facebook oldala

GÁLOSI GYULA (HUNGI, HÁGI): “NORMÁL IDŐKBEN SEM ÁRT ÁTGONDOLNI A MŰKÖDÉST”

Gálosi Gyula, a Hungi és a Hági üzemeltetője elmondta, a legnehezebb számukra most a bizonytalanság, hiszen senki sem tudja, hol állnak meg a rezsiárak. Mint mondta, kimagasló számlákat még nem kaptak, de úgy gondolja, normál időkben sem árt időnként átgondolni, újragondolni a működést, hogy minél hatékonyabb legyen. Egy biztos, az elkövetkezendő időkben a spórolásra kell törekedni. Ez azt jelenti, hogy:

  • a fűtésrendszert kell energiahatékonyabbá tenni,
  • a konyhai eszközök közül ami gázzal működik át kell állítani áramra,
  • esetleg, ha szükséges, szóba kerülhet a nyitva tartási idő módosítása, ami elsősorban a Hági Udvart érintené, mivel a Hungi nyitva tartása eddig is rendezvényfüggő volt.

Fotó: Hági udvar Facebook oldala

FRANK SÁNDOR (FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA): “HA EZ ÍGY FOLYTATÓDIK, LEHET, BE KELL ZÁRNI”

“1 millió 600 ezer forintos villanyszámla után kijött egy 4 millió 500 ezres villanyszámla. Ezt egyszer-kétszer ki lehet bírni, de folyamatosan nem és még csak most jön a tél” – mondta el szerkesztőségünknek Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője. Hozzátette, ha ez így folytatódik előfordulhat, hogy nem lesz más választása, mint bezárni Szeged legrégebbi halászcsárdáját.

Mint mondta, a bezárás lenne a végső döntés, de azt sem szeretnék kockáztatni, hogy szaporodni kezdjen a hiány és tartozásokba verjék magukat. Ezért első körben azon gondolkoznak, hogy:

  • csökkentenék az étlap kínálatát, és az eddigi 80 féle étel helyett, majd csak 10 szerepelne a menüben,
  • ahol csak tudnak fával tüzelnének,
  • átalakítanák a konyhát, ha szükséges, csökkentenék a szakácsok létszámát,
  • de az is lehet, hogy kénytelenek lesznek szünnapokat bevezetni, ami azt jelenti, hogy csak péntek, szombat, vasárnap lennének nyitva, de az is előfordulhat, hogy csupán pénteken és szombaton.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb