Közélet

Lázár János csomagolhat: három alapítvány kuratóriumából szorulhat ki az Európai Bizottság szigorítása miatt

Telerakták politikusokkal a közalapítványokat, most szedhetik ki őket, a kormány ugyanis azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés pedig kizáró ok lesz. Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak, többek között Lázár János is.

Komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget. Navracsics Tibor miniszter a részleteket soroló sajtótájékoztatón elmondta, a kormány vállalta az Európai Bizottság felé azt is, hogy a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítja.

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében a politikai szimpátia is.

POLITIKAI SZIMPÁTIA-MENTES ALAPÍTVÁNYOK JÖNNEK

Bár még nem ismert pontosan, hogy a “politikai szimpátia” pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, a HVG pedig megnézte, hogy kinek mozoghat a széke az új összeférhetetlenségi szabályokkal. Mint kiderült, többek között Lázár János is eleshet így a kuratóriumi elnökségétől. A népes listában olyan intézmények vannak, mint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány vagy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány.

LÁZÁR JÁNOS HÁROM ALAPÍTVÁNY KURATÓRIUMÁBÓL SZORULHAT KI

A lista szerint Lázár János járhat a legrosszabbul, hiszen a szigorítással eleshet:

  • a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjától, hiszen az országgyűlési képviselő összeférhetetlensége itt nem kérdés,
  • de nem lehet tovább a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja sem, ahol Lázár mellett Nagy István miniszternél is rezeg a léc,
  • valamint Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál is többen kieshetnek, amelynek elnöke Áder János volt köztársasági elnök, de tagja Lázár János, Martonyi János és Csepreghy Nándor államtitkár is.

Nem maradhat ki a listából a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány sem, hiszen Trócsányi László volt miniszter, a Fidesz EP-képviselője a kuratórium egyik tagja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb