Közélet

Óriási baj lehet a Sport és Fürdőknél, Joób Márton azonnali intézkedésre szólította fel Botka László polgármestert

Sorban jelentik be az ország nagyvárosai sportlétesítményeik bezárását, Joób Márton önkormányzati képviselő (Összefogás Szegedért) szerint ha nem történik azonnali intézkedés, hamarosan a Sport és Fürdők Kft. által üzemeltetett uszodák is erre a sorsra juthatnak. A politikus Botka László polgármesternek küldött nyílt levelet, melyben megkongatta a vészharangot, mint írta,

  • azonnali, gyors intézkedésre van szükség,
  • gond van az önkormányzati cég vezetésével,
  • egyben kérte, hogy Szeged a soron következő közgyűlésen, vagy egy rendkívüli közgyűlés alkalmával tárgyalja meg a cég helyzetét, azonnali megoldásokat keresve.

DRÁMAI A HELYZET, GYŐRBEN, EGERBEN ÉS FEHÉRVÁRON MÁR MEGKONGATTÁK A VÉSZHARANGOKAT

A megemelkedett rezsiköltségek miatt kritikus helyzetbe kerülhetnek a hazai sportlétesítmények, az országos sajtó a napokban arról cikkezett, hogy Győrben bezár az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos Uszoda, de hasonló sorsra juthat a város múzeuma is.

Hasonló a helyzet Egerben is, ahol válságkezelő javaslatcsomagot állított össze a városvezetés, amelynek részeként bezárnák a legtöbbet fogyasztó intézményeik épületeit – jelentette be legutóbbi sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester. Székesfehérváron is kritikus állapotok alakultak ki, a város polgármestere, Cser-Palkovics András szerint

  • a városi uszoda fenntartása a tavalyi évi 39 millió forintról idén 215 millióra, majd jövőre 330 millió forintra emelkedik,
  • az óvoda éves áramellátása 1,8 millióról idén 3,3 millióra, majd jövőre 13 millió forintra nő, a gázellátás 6 millióról előbb 10 millióra majd 42 millió forintra emelkedik,
  • a helyi színház áramellátása 2021-ben még 9,2 millióba került, 2022-ben ugyanez 54 millió forint lehet, 2023-ban pedig már 215 millió forintba fog kerülni.

Cser-Palkovics közölte azt is, hogy a fehérvári stadion rezsiköltsége jövőre 1,2 milliárd forintra emelkedhet, amit a város nem fog tudni vállalni.

SZEGEDEN JOÓB MÁRTON LÉPETT ELSŐKÉNT A TETTEK MEZEJÉRE

Joób Márton ma reggeli nyílt levelében arról írt, hogy a Sport és Fürdők Kft-nek – amely a város valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítményét fenntartja és működteti – soha nem látott gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie az energiaválság következményeként. Szerinte azonnali, gyors intézkedésre van szükség, az ügyben pedig Botka László azonnali segítségét kéri, hogy elindulhasson egy közös párbeszéd

  • a Sport és Fürdők Kft.,
  • a városvezetés,
  • a sportegyesületek és azok szponzorai,
  • a sportszövetségek,
  • a Tankerület,
  • az oktatási intézmények vezetői
  • és a lakosság között, annak érdekében, hogy elkerülhessék a létesítmények bezárását.

A politikus kitér az önkormányzati cég vezetésére is, mint írta, sajnálatos módon a városban működő sportegyesületek számára “nehézséget okoz a Sport és Fürdők Kft. ügyvezetőjével történő” kommunikáció. A levél alapján Nagy Katalinnak számos egyesülettel megromlott vagy egyáltalán nincs kapcsolata, nem ismeri a helyzetüket, így fennáll a veszélye annak, hogy az általa elindított tárgyalási folyamat nem vezet időben eredményre.

A képviselő azt kérte a polgármestertől, hogy Szeged város közgyűlése a soron következő közgyűlésen, vagy egy rendkívüli közgyűlés alkalmával tárgyalja meg a cég helyzetét, és keressen megoldásokat annak érdekében, hogy a sportlétesítmények tovább működhessenek.

A levelet változtatás nélkül közöljük.

“Mentsük meg a szegedi sportlétesítményeinket a bezárástól!

Nyílt levél dr. Botka László Polgármester úrnak

Tisztelt Polgármester úr!

A következő időszakban Szeged város cégének, a Sport és Fürdők Kft-nek, amely a város valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítményét fenntartja és működteti, soha nem látott gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie az energiaválság következményeként. A közel tízszeresére emelkedett rezsiköltségek szinte lehetetlen helyzetet teremtenek. Aggodalommal tölt el az, hogy más városokban már bejelentették a sportlétesítmények, uszodák, sportcsarnokok bezárását, mivel az önkormányzatok nem tudják kitermelni a rezsidíjakat.

A szegedi sportlétesítményekben, a lakossági használat mellett, több ezer szegedi gyermek sportol napi szinten, emellett az iskolai testnevelés óra keretében is nagyon sok gyermek vesz részt ingyenes úszás -, illetve korcsolyaoktatáson.

Kérem a támogatását abban, hogy elindulhasson egy közös párbeszéd a Sport és Fürdők Kft., a városvezetés, a sportegyesületek és azok szponzorai, a sportszövetségek, a Tankerület, az oktatási intézmények vezetői és a lakosság között, annak érdekében, hogy elkerülhessük a létesítmények bezárását.

És noha a rezsiválság minden családot érint, közös összefogással tehetünk azért, hogy biztosítsuk a gyermekeink számára az egészséges fejlődés lehetőségét. Nagyon szomorú lenne, ha a gyermekeket meg kellene fosztanunk a sportolási lehetőségektől.

Azonnali, gyors intézkedésekre van szükség!

Sajnálatos módon a városban működő sportegyesületek számára nehézséget okoz a Sport és Fürdők Kft. ügyvezetőjével történő kommunikáció. Számos egyesülettel megromlott vagy egyáltalán nincs kapcsolata, és nem ismeri a helyzetüket, így fennáll a veszélye annak, hogy az általa elindított tárgyalási folyamat nem vezet időben eredményre. Sajnos az sem javít a helyzeten, hogy a cégen belül, valamint az egyesületek és a lakosság körében is nagy a bizonytalanság az ügyvezető tevékenységével kapcsolatban, és emiatt a válságmenedzselés is elhúzódhat.

Azzal kéréssel fordulok Önhöz, hogy Szeged város közgyűlése a soron következő közgyűlésen, vagy egy rendkívüli közgyűlés alkalmával tárgyalja meg a cég helyzetét, és keressen megoldásokat annak érdekében, hogy a sportlétesítményeink tovább működhessenek!

Tisztelettel: Joób Márton önkormányzati képviselő

Szeged, 2022.09.19.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb