Közélet

Mától élesben dolgoznak a Csongrád-Csanád megyei határvadászok

Megkezdődött a határvadászok szolgálata a déli határon, Csongrád-Csanád megyében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata (ORFK) hétfő reggel. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, a saját maffiaszervezetükből egyik-másik tagot rávettek arra, hogy jelentkezzen a határvadász kiképzésre.

A rendőrség hétfő reggeli közleményében emlékeztettek, hogy a közelmúltban több mint ötszáz szerződéses határvadász tett esküt a Készenléti Rendőrség alakuló terén. Közülük azoknak, akik a négyhetes képzés végén sikeres vizsgát tettek, a napokban meg is kezdődött a szolgálata – tették hozzá. Az ORFK tájékoztatása szerint heteken belül Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ott lesznek a határszakaszokon a szerződéses határvadászok.

A határvadászok fő feladata az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása; az első időszakban a rendőrökkel közös járőrszolgálatot látnak majd el – derült ki a közleményből.

HATÁRVADÁSZ-ESKÜTÉTEL FEAT. SZABÓ BÁLINT

Eszement kavarás lett a határvadászok eredetileg Szegedre, a Móra-parkba tervezett eskütételéből, amelyet végül a Készenléti Rendőrség alakuló terén tartottak meg.

A bő egy hete megtartott eseményen a szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint is megjelent, aki

  • megpróbált behajtani a rendőrségi központba,
  • egy nemzeti színű szalagra kötött sípot fújt non-stop,
  • és követelte, hogy Orbán Viktor mondjon le.

A performansznak elég látványos vége lett, a politikust előbb Superman-pózban vitték ki a biztonságiak, majd zárkába került, amelynek kapcsán azt nyilatkozta, hogy ott “atrocitás” történt közte és öt rendőr között, ami után vért köpött, ezért kihívták a mentőket, és kórházba szállították. Az ügyben megszólalt a rendőrség is, akik cáfolták a fenti kijelentéseket.

AZ EMBERCSEMPÉSZEK MEGPRÓBÁLTAK A HATÁRVADÁSZOK KÖZÉ BEÉPÜLNI, NEM JÖTT BE

Az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, a saját maffiaszervezetükből egyik-másik tagot rávettek arra, hogy jelentkezzen a határvadász kiképzésre – nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1-en péntek reggel.

Rétvári Bence közölte, hogy idén eddig több mint 1300 embert fogtak el embercsempészés miatt, míg 2015-ben egész évben csak mintegy 1100-at.

“Az embercsempészek válogatott módszerekkel próbálják átjuttatni a migránsokat a határon: olykor terheléses tesztet hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy egyszerre több csoportot indítanak el, abban bízva, hogy valamelyik átjut”

– ismertette az államtitkár.

Hozzátette, az embercsempészek a határvadászok közé is megpróbáltak beépülni, a saját maffiaszervezetükből egyik-másik tagot rávettek arra, hogy jelentkezzen a határvadász kiképzésre. A Nemzeti Védelmi Szolgálat azonban kiszűrte ezeket az embereket, így el sem kezdhették a képzést. Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt hét évben semmi nem változott, ezért kellett felállítani a határvadász ezredet, amely nemcsak Magyarország, de az Európai Unió déli határát is védi.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb