Sport

Dagadtak a tricepszek, feszültek a bicepszek! Nemzetközi Egyetemi Sportnapot ünnepelt az SZTE. Este indul a futóverseny is!

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárja a programot.

Az UNESCO közgyűlése szeptember 20-át Nemzetközi Egyetemi Sportnappá (International Day of University Sport) nyilvánította. Az SZTE Füvészkertben egymást érték a sportos programok, megfeszültek az izmok, de a jóga is elfért a sportnap keretei között. Az érdeklődők megismerkedhettek a EUGLOH működésével és az SZTE szervezeten belüli szerepével is, amely tökéletesen illeszkedett a nemzetközi esemény fő céljához.

A Füvészkert számára egy régóta vágyott kaliforniai gyantásciprust (Calocedrus decurrens) adományozott az egyetem. 

A Nemzetközi Egyetemi Sportnap helyszínválasztását az is indokolta, hogy a centenáriumi évhez kapcsolódva „SZTE 100 – Mozdulj ki!” néven hirdetett tavaszi kihívás óriási siker volt. Legalább 100 óra mozgást kellett ahhoz összegyűjteni a résztvevőknek, hogy egy fát ültethessenek a szervezők az SZTE Füvészkertben. Az eredetileg kitűzött célt messze túlszárnyalva több mint 100 napnyi sportolási időt gyűjtöttek össze az SZTE volt és jelenlegi polgárai. A Füvészkert számára egy régóta vágyott kaliforniai gyantásciprust (Calocedrus decurrens) adományozott az egyetem. 

„Sport a testen keresztül teszi szabaddá a lelket.”-Szent-Györgyi Albert

A SZTE 100 – Mozdulj ki kihívás – centenáriumi fa táblaavatásán Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, hangsúlyozta, hogy ahogyan a most elültetett fa, úgy a Szegedi Tudományegyetem is remélhetőleg párhuzamosan fejlődik a most kezdődő, következő száz évben. Elmondta, hogy már az SZTE korábbi, Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert is hangsúlyozta, hogy a „Sport a testen keresztül teszi szabaddá a lelket.” A rektor köszöntőjében megjegyezte, hogy az egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően, aki jól tanul, kutat és dolgozik, annak lehetősége adódik arra, hogy a kaliforniai élővilágot akár eredeti élőhelyén is tanulmányozza az együttműködéseknek köszönhetően.

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, köszöntőjében kiemelte, hogy az oktatás, a gyógyítás és a kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás területén is példamutató kíván lenni az intézmény. Rámutatott, hogy az SZTE küldetése tökéletesen kiegészíthető azzal a prevenciós tevékenységgel, amely a hallgatók, az oktatók és a munkavállalók egészségének megőrzésére és a sportolásának elősegítésére irányul és amelyet támogat a megvalósuló Testkultúra Koncepció.

Láttad már a felújított ÁJTK épületét? Gyönyörű lett, az átadásról itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: grote blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb