Mindenmás

Drágább lett és kevesebb: szeptembertől már csak fél kifli jár az ovisoknak egyes helyeken

Egyre jönnek a hírek szegedi anyukáktól-apukáktól, hogy itt-ott kevesebb az ételadag az óvodákban, úgy érzik, mintha spórolnának a gyerekeken, azonban erre egészen eddig semmiféle írásos bizonyíték nem volt. Most befutott egy dokumentum, igaz, nem Szegedről hanem a tőlünk 118 kilométerre lévő Kalocsáról, Peti Olvasónktól. A levelet a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény küldte körbe az érintett intézményvezetőknek, és az áll benne, hogy a 4-6 éves óvodásoknak egy egész helyett ezentúl egyes esetekben csak fél péksüteményt biztosítanak. Erre egyébként szeptember 8. óta törvényi lehetőségük is van.

A Peti Olvasónk által küldött dokumentumban pontosan az olvasható, hogy „a 4-6 éves gyerekek részére eddigiekben kiküldésre került egy egész darab péksütemény helyett ezentúl egyes esetekben, figyelembe véve a termék súlyát, fél darabot biztosítunk.” A történethez hozzátartozik, hogy Kalocsán az összes önkormányzati intézménynek spórolási tervet kellett készítenie a durván elszálló energiaárak miatt, a közétkeztetési intézmény többek között a péksütemények adagolásán is igyekszik takarékoskodni.

Íme a dokumentum:

A HATÁLYOS ELŐÍRÁSOKNAK ÍGY IS MEGFELELNEK

A tájékoztatóban arra hivatkoznak, hogy a hatályos előírásoknak így is megfelelnek, az előírt mennyiség ugyanis ½-1 darab péksütemény/nap. Annyi a változás tehát, hogy szeptember 9-től a rendeletnek megfelelő kisebb adagot porciózzák ki az óvodásoknak. Az óvodák fenntartói az önkormányzatok, az állami normatíva emeléséről pedig továbbra sincs szó, így a közétkeztetők úgy próbálnak spórolni, ahogy tudnak, miközben a rendeletet be kell tartaniuk. Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, éppen a pékáru drágult szinte a legnagyobb mértékben, több mint 60 százalékkal kerül többe, mint tavaly.

DRÁGULT A KÖZÉTKEZTETÉS SZEGEDEN

Júliusban fogadta el a szegedi közgyűlés azt, hogy drágább lesz a gyermekétkeztetés városunkban. A lényeg az, hogy véget ért a Covid miatt kihirdetett moratórium, ezért július 1-jétől lehetősége lett az önkormányzatoknak is emelni. A közgyűlés döntése szerint szeptember 1-jétől nagyjából húsz százalékkal emelkedtek a tarifák a szegedi gyermekétkeztetésben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb