Közélet

Vucic: pár hónapon belül világméretű katonai konfliktusra kerülhet sor (frissítve)

Aleksandar Vucic az ENSZ általános közgyűlésén kedden arról beszélt, hogy szerinte a közeljövőben olyan hatalmas, Oroszországot, a nyugati országokat és még Kínát is érintő katonai konfliktusra kerülhet sor, amilyenre a második világháború óta nem volt példa. A szerb elnök hozzátette, szerinte nem nehéz kitalálni, hogy Putyin mit mond majd, ő arra számít, hogy az eddigi “különleges hadművelet” után hivatalosan is hadat üzennek majd Ukrajnának az oroszok.

VOLT BESZÉD, NINCS BESZÉD

A Vucic-nyilatkozat azt megelőzően jelent meg, hogy úgy volt, az orosz elnök kedd este olyan beszédet mond, amely az egész háború menetét megfordíthatja. Sajtóértesülések szerint a téma a részleges vagy teljes mozgósítás elrendelése lehetett volna, amelyről újabb törvénymódosításokat fogadtak el tegnap.

A beszédre végül nem került sor,

  • az oroszok először azt közölték, hogy a beszédet „késleltetik”,
  • este 9 óra után viszont az állami kézben lévő Russia Today oldalon és más orosz sajtótermékeknél is eltűnt a beszámoló arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök kedd este beszédet mond,
  • a Moszkovszkij Komszomoletsz szerint ezt követően már Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő sem vette fel a telefont újságíróknak,
  • ezután a nagyobb nemzetközi oldalakon is azt hozták le, hogy várhatóan elmarad a beszéd, és a televíziók lekapcsolták az élő online közvetítéseket. 

Menjetek aludni!

– este 9 óra után ezt az üzenetet írta a saját Telegramján Margarita Szimonyan, a Russia Today szerkesztője is. 

REGGEL JÖHET AZ ELMARADT BESZÉD, ÁLLÍTÓLAG AZT AKARTÁK ELKERÜLNI, HOGY A HADKÖTELES KORÚ FÉRFIAK LELÉPJENEK

A Forbes orosz oldala két, az elnöki hivatalhoz közel álló forrástól úgy értesült, hogy Putyin videóra vett beszédét néhány óra múlva bejátsszák majd, akkor, amikor az ország távol-keleti részein lakó emberek is felébredtek.

Az Index által szemlézett cikk arról nem szólt, hogy ez pontosan mikor lesz, az viszont felvetődött, hogy a késleltetés oka az lehet,

hogy a hatóságok le akarják zárni a határokat azért, hogy a mozgósítás hírére a hadköteles korú férfiak ne hagyhassák el az országot.

AZ AMERIKAIAK SZERINT MOZGÓSÍTHATNAK AZ OROSZOK

A Reuters szerint időközben a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan közölte, az Egyesült Államok tiltakozik az orosz népszavazási tervek ellen, és sosem fogják elismerni Oroszország részeként azokat a területeket. 

Hozzátette, úgy értesültek, az oroszok elrendelhetik a mozgósítást.

Az esti órákban Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke a NEXTA hírcsatorna szerint azt mondta: a kormányzat nem készül általános, az egész országra kiterjedő mozgósításra, de „bizonyos helyeken bevezethetik a hadiállapotot”.

VUCIC SZERINT OLYAN HÁBORÚ JÖN, AMILYEN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ÓTA NEM VOLT

Aleksandar Vucic az ENSZ általános közgyűlésén közben arról beszélt, hogy szerinte a közeljövőben olyan hatalmas, Oroszországot, a nyugati országokat és még Kínát is érintő katonai konfliktusra kerülhet sor, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.

A szerb elnök hozzátette, szerinte nem nehéz kitalálni, hogy Putyin mit mond majd, ő arra számít, hogy az eddigi “különleges hadművelet” után hivatalosan is hadat üzennek majd Ukrajnának az oroszok.

FRISSÍTVE: ELŐKERÜLT PUTYIN, RÉSZLEGES MOZGÓSÍTÁST RENDELT EL, KÖZBEN ELŐVETTE A NUKLEÁRIS FEGYVEREK TÉMAKÖRÉT

Kedd estére várta a világ, szerda reggelre kaptuk meg Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét, melyben először szólt az orosz néphez azóta, hogy február 24-én “különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el Ukrajna ellen. Az óriási sajtófigyelem kísérte bejelentés során Putyin részleges mozgósítást rendelt el, majd kijelentette,

  • csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok,
  • és hangsúlyozta, „nem blöfföl, amikor azt mondja, hogy nukleáris fegyvereket is bevethet”.

Az orosz elnök arról beszélt, hogy szerinte a nyugati országok minden függetlenséget és fejlődést megpróbálnak blokkolni, mindezt azért, hogy akaratukat brutálisan rákényszerítsék másokra. Mint fogalmazott, a fő cél, vagyis a donbászi régió lakosságának felszabadítása, nem változik.

“A Nyugat célja továbbra is a gyengítés és a pusztítás, ezt nyíltan kimondják. A Nyugat agresszív oroszellenes politikájában átlépett minden határt” 

– mondta beszédében Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy szerinte a Nyugat célja Oroszország meggyengítése, megosztása és elpusztítása.

Az orosz elnök a részleges mozgósítást már a mai, azaz a szeptember 21-ei nappal elrendelte – idézte az Index. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok. Az orosz elnök aláírta az erről szóló rendeletet.

Forrás: Index, MTI, Mandiner, Reuters

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: sauce disposable
'Fel a tetejéhez' gomb