Közélet

Az exit pollok alapján hatalmas diadalt aratott Olaszországban ma a jobboldal!

A Girogia Meloni által vezetett jobboldali szövetség várhatóan 41-45 százalék között végez, ezzel szemben a baloldal csak 25 és 29 százalék között várható. A parlamenti helyeket nézve ez azt jelenti: 227 és 257 fő jut a jobboldalnak a 400 fős alsóházban, míg 111 és 131 közötti eredményt a 200 fős felsőházban, ami hatalmas diadal és fordulat Olaszországban, de a kétharmados többség így még nem lenne meg.

Mi is az az exit toll? Az exit poll a közvélemény‑kutatásnak az a formája, amikor a választások során az embereket közvetlenül a szavazófülkéből való kilépés után kérdezik meg véleményükről. Az exit poll volt már amikor hibázott, de ekkora különbségnél a jobboldal bukása lehetetlen, tehát a győzelem már biztos, készülhet a kormányalakításra Giorgia Meloni, Matteo Salvini korábbi belügyminiszter és Silvio Berlusconi korábbi kormányfő.

Orbán Balázs, Magyarország miniszterelnökének politikai igazgatója a következőket írta közösségi oldalára: “Győzött a jobboldal Olaszországban!🇮🇹👏Nehéz időkben megbízható társak kellenek, közös világnézettel és hasonló válaszokkal Európa kihívásaival szemben. Ezért rendkívül fontos, hogy az 🇪🇺EU egyik alapító tagállamában olyan patrióta pártok alakíthatnak előreláthatóan kormányt az exit poll adatok alapján, akikkel kölcsönösen számíthatunk egymásra.Congratulazioni! 🇭🇺🤝🇮🇹

Orbán Viktor miniszterelnök, a cikk megírásakor még nem kommentálta az eseményeket, de a magyarországi jobboldal természetesen felszabadultan örül a közösségi oldalaikon, hogy szövetségesük, az olasz jobboldal diadalmaskodott a választásokon, és nem is kis arányban. A magyarországi baloldali pártok közül eddig senki nem reagált az eseményekre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb