Sport

BREAKING!: Olasz Anna versenyszámát törölték a világbajnokságról? Mi történik itt?

Törölték a jövő évi fukuokai vizes világbajnokság programjából a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyszámát. A Magyar Úszó Szövetség hétfői közleményéből kiderül, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA a kevés indulóval és a lebonyolítás költségeivel indokolta döntését.

Budapesten 25 kilométeren 26 férfi és 15 női úszó ugrott neki a távnak, míg összehasonlításképpen a medencében 1500 gyorson 23 férfi és 26 női versenyző nevezett be, így azt sem lehet mondani, hogy nem volt népszerű a versenyszám. Gálicz Péter, aki 25 kilométeren idén bronzérmet nyert, nyilván nem örül a FINA döntésének, szerinte „ez egy rendkívül rossz döntés, főleg, ha arra hivatkoznak, hogy kevés az induló, hiszen női 400 vegyesen is alig úsztak – az idei vb-n konkrétan 19 induló volt. Akkor ugyanezen gondolatmenettel a 400 női vegyest is megszüntetik?”

Balatonalmádi, 2022. június 16. Olasz Anna, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban 2022. június 11-én. MTI/Kovács Anikó

A szegedi Olasz Anna, aki 2015-ben Kazanban nyert ezüstérmet ezen a távon szintén nem üdvözölte a döntést: „szomorú látni, hogy egy ilyen rohamosan fejlődő sportágban, mint a nyíltvízi úszás (10km-en simán elindul 70 ember egy világbajnokságon, az olyan, mintha 7 előfutam lenne egy medencés versenyszámból, ez azért elég ritka) ennyire szakmaiatlan döntéseket hoznak a FINA vezetői. Ahelyett, hogy arra koncentrálnának, hogy hogyan lehetne még jobban előre lendíteni és népszerűbbé tenni a nyíltvízi úszást, mostanában szinte csak az ezt hátráltató döntések születnek”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb