Közélet

Fő turistaútvonalként haladnak át rajtunk – védelmet kér Ásotthalom vezetője a megszaporodott illegális bevándorlók miatt

Védelmet kér Ásotthalom vezetője, akinek a migránsok által hátrahagyott több tonnányi szeméttel, újfajta bűnözéssel és folyamatos migránsáradattal kell szembenéznie nap mint nap – írja a Ripost. A lap Ásotthalom polgármesterét, Papp Renátát faggatta az illegális bevándorlókról és a település helyzetéről.

Elviselhetetlenné vált a migrációs helyzet Ásotthalmon, ezért Papp Renáta polgármester szeptember elején rendkívüli képviselő testületi ülést tartott lakossági fórummal egybekötve a településen, pár nappal előtte pedig a Ripostnak adott interjút a felmerülő problémákról.

AKADTAK NAPOK, AMIKOR EZERNÉL IS TÖBB BEVÁNDORLÓ HALADT ÁT ÁSOTTHALMON

Az elmúlt hetekben akadtak napok, amikor ezernél is több migráns érkezett Ásotthalomra, ahogy a település vezetője fogalmaz: „fő turistaútvonalként haladnak át rajtunk”. Azonban nem kizárólag az illegális bevándorlók száma nőtt meg, szokásaik is megváltoztak: már nem kizárólag éjszaka próbálnak Magyarország területére átjutni, nappal is ugyanúgy jönnek. „A szeptemberi tanévkezdéssel kettő pillanat alatt éleződött a helyzet, a reggeli buszjáratok elé külön polgárőri, mezőőri segítséggel úgynevezett járőr szolgálatot szervezünk. A járőr végigmegy és próbálja a busz közlekedési útvonalát előzetesen bejárni, hogy a buszmegállóba kimenő gyerekek már biztonságban tudjanak várakozni a helyi, helyközi járatú buszokra. Már nem csak éjszaka jönnek a migránsok. 0-24 órában jelen vannak a településen, és ez komoly közbiztonsági kockázat a gyerekekre nézve, ők is félnek, a szülők is féltik a gyerekeiket” – mondja a polgármester.

ELSODORTA A MENEKÜLŐ EMBERCSEMPÉSZ A POLGÁRŐRSÉG KOCSIJÁT

Papp Renátának egy új bűnözési hullámmal is szembe kell szállnia – tette hozzá a portál, hiszen elhagyott roncsautók gyűlnek az Ásotthalom körüli erdőkben, amiket menekülő embercsempészek hagytak hátra. „Olyan tempóval és olyan körülmények között hajtanak a veszélybe kerülő vagy kockázatot érzékelő embercsempészek, hogy veszélyt jelentenek az itt közlekedők számára. Nemrég a mi polgárőrségünk járműve tört össze, amikor egy menekülő embercsempész elsodorta. Nagyon sok gépjármű hátramarad a településen, amit feltehetően embercsempész céllal hoztak, majd hátrahagytak, és ha nincs konkrét tettenérés a rendőrség részéről, akkor nem tekintendő az adott autó bűncselekmény eszközének, nem szállítandó el, nekünk pedig egy új bűnözési hullám megjelenését okozta a településen: szétlopják ezeket az autókat alkatrészenként, ami megint nem a közbiztonságunkat erősíti” – mondja a polgármester, aki a rendkívüli testületi ülésen közölte: védelmet kér a lakosok számára.

A HATÁRVÉDELMET ERŐSÍTENI KELL

„Az alapvető cél, hogy a határvédelem erősödjön meg annyira, hogy ne kelljen elviselni ezt az átjövő forgalmat, ami a településen megjelenik, reményt fűzünk a kerítés megerősítéséhez, adott esetben a határvadászok jelenlétéhez” – mondja, de fél: rövid távon még nem fogják ennek a hatását érezni. „Szeretnénk ha az útvonal megváltozna, vagy legalábbis a határkerítés mellé kerülne a rendőri határrendészeti működés. Mert ez a mélységi típusú felderítés és határvédelem azt eredményezi, hogy veszélybe kerülhet a lakosság, a mezőgazdasági területeink” – mondja a polgármester arra célozva, hogy a sok megakadályozott kerítésátlépés mellett rengeteg esetben már Magyarország területén kapják el a korábban átjutott migránst, aki addigra már áthaladt a településen, hogy az 55-ös főúton rá várakozó embercsempész autójába beszállhasson.

LÉTRÁKAT HAGYNAK SZERTESZÉT A KÖZELBEN

A Ripost beszámolója szerint egyre több, migránsokra épülő biznisz kezd el virágozni Ásotthalom környékén. Az illegális bevándorlók által otthagyott szemét a guberálókat, az elhagyott csempészautók az alkatrésztolvajokat vonzzák, de érdemes szót ejteni a létrákról is, ugyanis ezekből akár több ezer is lehet Ásotthalmon és környékén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb