Közélet

Döntött Brüsszel: újabb szankciók jönnek, miközben Washington felszólította Európát, hogy azonnal fokozzák a biztonsági intézkedéseket

Az európai kormányok az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken érzékelt szivárgások után megerősítették a biztonsági előírásokat. A német haditengerészet is bevetésre került kivizsgálás miatt, miközben Washington felszólította Európát, hogy azonnal fokozzák a biztonsági intézkedéseket. Ezzel egyidőben az Európai Bizottság is döntött: jönnek az újabb szankciók Oroszország ellen.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter szerint az európai országoknak és a régióba tartó LNG-szállítóknak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni „nyilvánvaló szabotázs” miatt fokozott készültségben kell lenniük – írja az Index.

MAGASABB FOKOZATBA KELL HOGY KAPCSOLJON EURÓPA

A legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államok sürgeti, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon Európa, és fokozza a készültséget. Az amerikai kormány szerint az európai nemzeteknek ki kell alakítaniuk az energiabiztonságukat az Északi Áramlat gázvezetékek „nyilvánvaló szabotázsa” után. Az amerikai energiaügyi miniszter szerint ez magában foglalja az Európába jelenleg úton lévő cseppfolyósított földgázt szállító hajókra vonatkozó fokozott készültséget is – ahogy arról a Bloomberg beszámolt. “Az Egyesült Államok reméli, hogy európai szövetségesei gyorsított vizsgálatot folytatnak le, és azonosítják a felelősöket a vezetékek megtámadásával kapcsolatban” – mondta Jennifer Granholm, aki szerint Vlagyimir Putyin lépése, hogy fegyverként használja a gázt. Az amerikai energiaügyi miniszter emellett kiemelte: minden nemzetnek sürgősen fel kell mérnie, hogy „milyen kockázatokkal jár, ha másik entitásra támaszkodik az energiaellátásban”.

ÚJABB SZANKCIÓK JÖNNEK

Mindeközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán újabb Oroszország elleni szankciókat jelentett be. Ezek közt található egy olyan lépés is, amivel maximálnák az Oroszországból érkező olaj árát. A lépésekről azonban még az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is döntenie kell. Korábban még úgy értesült a külföldi sajtó, hogy az olajársapka valószínűleg nem lesz az újabb szankciós csomag része, mert a lépést össze akarják hangolni a G7 tagországainak döntéseivel. Az olajársapka ügyében viszont azóta a G7-országok is megegyeztek. Emiatt kerülhetett elő a kérdés ismét az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján. 

KERESKEDELMI KORLÁTOZÁS JÖN, ÉS MAXIMALIZÁLJÁK AZ IMPORT OLAJ ÁRÁT

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke – a Reuters szerint – a sajtótájékoztatón közölte, hogy milyen új lépésekre készülnek Oroszország ellen:

  • újabb gazdasági szektorokban vezetnének be kereskedelmi korlátozásokat Oroszországgal szemben (úgy tudni, hogy mindez vegyiipart, gépipart és fémipart érintheti),
  • újabb orosz tisztviselők vagyonát fagyasztják be (elsősorban azokét, akik az álnépszavazások lebonyolításában részt vettek),
  • és előírnák az importált olaj árának maximálását is. 

Reuters szerint Ursula von der Leyen a javaslatok bejelentése előtt azt mondta: az ukrajnai „népszavazások” eredményét semmilyen formában nem fogadják el, és azt is hozzátette: „megfizettetik” az orosz kormányzattal annak az árát, hogy az álnépszavazásokkal tovább eszkalálták az ukrajnai konfliktust. “Beterjesztünk egy új, Oroszország számára fájdalmas szankciókból álló csomagot” – mondta a sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen a fenti intézkedésekről. 

A GAZPROM LEÁLLÍTJA A GÁZSZÁLLÍTÁST

Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Az orosz állami óriáscég mindezt azok után tette, hogy kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb