Közélet

Ennyi volt: leállítja az európai gázszállítást a Gazprom

Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. A hírek hallatán kilőtt a gázár is az energiatőzsdén – tájékoztat a VG.

Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Az orosz állami óriáscég mindezt azok után tette, hogy kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak. 

A HÓNAP ELEJÉN PERELTÉK BE A GAZPROMOT

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg – írták –, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le. A Naftogaz a hónap elején perelte be a Gazpromot az elmaradó tranzitdíjak miatt. A két ország háborúban áll, de a gázt szállítják Európába Ukrajnán keresztül, igaz, a szállítások volumene, ezáltal az ukránok tranzitbevételei erősen visszaestek. A Gazprom bejelentésére megugrott a földgáz jegyzésára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint nyolc százalék volt szerda délelőtt.

A GAZPROM ELUTASÍTJA A NAFTOGAZ KÖVETELÉSEIT

Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán azonban azt közölte, hogy a vállalat folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást az országon keresztül Európába tartó orosz földgázzal kapcsolatban. A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, “a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni”  – közölte az orosz vállalat. A Gazprom közleménye emlékeztet arra, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a Szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettségének teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte. „A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – teszi hozzá a Gazprom.

EGYELŐRE JÖN A NYERSANYAG

Az Ukrajnán keresztül történő szállítás szerdán még stabil volt, de a háború óta csökkent a kapacitása. A gázpiac a héten felbolydult, a folyamatos hiányokat és az áramkimaradásokat most az Északi Áramlatok gázvezetékeiben bekövetkezett szándékos károkozás is tovább bolygatta. Ezzel minden remény szertefoszlott afelől, hogy az elmúlt hónapban leállított Északi Áramlat 1 vezeték a közeljövőben visszatér a teljes kapacitású szállításhoz.

KORÁBBAN A KŐOLAJSZÁLLÍTÁS ÁLLT LE

Augusztus 4-én állította le az orosz Transznyeft a Barátság II. vezetéken a kőolaj-szállítást Magyarország, Csehország és Szlovákia felé amiatt, mert előtte július végén az ukránok a nyugati szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat a Transznyeftnek. Akkor a tranzitdíjat végül a MOL fizette ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb