Közélet

Kiszivárgott, hogy kifizetési stopot rendelt el a kormány, csütörtökön már Kormányinfót is tart Gulyás Gergely

A kormány szerdai ülése és Orbán Viktor bejelentésének ígérete után csütörtök 11:30-kor Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A témák között minden bizonnyal az energiaválság, a gyengülő forint, illetve a kifizetési stop is szerepelni fog.

Orbán Viktor miniszterelnök mai Facebook-posztjából derült ki, hogy ülést tart a kormány. Ezek után nem váratlan, hogy csütörtökön 11:30-kor Kormányinfón mondja el a döntéseket Gulyás Gergely – ezt már Szentkirályi Alexandra közölte a közösségi oldalán.

ENERGIAVÁLSÁG ÉS GYENGÜLŐ FORINT

Az esemény különösen érdekes lesz a ma kiszivárgott hírek fényében. Egy nem nyilvános határozatában a kormány ugyanis arról döntött, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. A Portfolio szerint ez a téma biztosan szerepelni fog a tájékoztatón, ha másképp nem, kérdés-válasz formájában. A kormány ugyanis eredetileg nem hozta nyilvánosságra ezt a kormányhatározatát, vagyis nem is akarta nagy dobra verni. Emellett szóba kerülhet még az EU-források ügye, az energiaválság és annak következményei, a kilátásba helyezett új kormányzati mentőprogramok, valamint az ismét látványos gyengülésbe kezdő forint is.

KISZIVÁRGOTT: KIFIZETÉSI STOPOT RENDELTEK EL

A kiszivárgott kifizetési stop lényegében annyit tesz ki, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség – írja a Telex egy nem nyilvános, úgynevezett 2000-es kormányzati határozatra hivatkozva. A 2257/2022-es határozat értelmében október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja. A minisztériumok már kézhez is kapták a nevezett határozatot. Egy ilyen kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el, ami alól négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó. A Telex szerint a lépés hatására október végén nagyobb lesz a Kincstári Egységes Számla egyenlege, mint enélkül, de utána majd gyorsabban is fog leapadni.

ORBÁN VIKTOR IS BEJELENTÉSRE KÉSZÜL

Orbán Viktor közösségi oldalán jelezte: “Döntött a kormány.” Azt ígérte, hamarosan jelentkezik a részletekkel.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวกีฬา
  2. Visszajelzés: effects of k2 spice,
'Fel a tetejéhez' gomb