Kikapcs

Szombaton lesz 114 éves a szegedi villamosközlekedés, visszatér a 12-es tuja és körbezenéli a Napfény Városát

A szegedi villamosközlekedés 114. születésnapját ünnepeljük október 1-jén, a zene világnapján. Az SZKT közlése szerint ez alkalomból a 12-es villamos, mint zenélő villamos különjárat a Remíz és a Vasútállomás között közlekedik az 1-es villamos vonalán, hosszabban időzve Szeged első villamosvonalának egyik végállomásán, az Indóház téren, ahová 10 órától várják a villamosközlekedés és zene kedvelőit.

A két legfontosabb kérdés, amit úgyis feltennétek:

  • Indulás a Pulz utca megállótól: 9:35
  • Indulás a Szeged pályaudvar végállomásról: 10:40

A villamoson Pető Bence és Schwarczenberger Simon, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói gitároznak. A zenélő villamos különjáratra ingyenesen lehet felszállni.

EGY FESS ÖREGÚR, AKIT MINDENKI ISMER SZEGEDEN: ÍME A 12-ES VILLAMOS

A szegedi villamosközlekedés megindulásával szinte egyidős 12-es pályaszámú MWG-típusú motorkocsit 2008-ban újították fel az SZKT rókusi telephelyén. A különböző tervrajzok, dokumentumok, fényképek felhasználásával újjáépített jármű a sorozat 1910-es évekbeli állapotát tükrözi. A kéttengelyes tuja nem nyom többet tíz tonnánál, fedélzetén összesen 38 utas fér el. Az erőforrást két, egyenként 25 lóerős (19,9 kilowatt) vontatómotor szolgáltatja.

A snájdig öregúr a kezdetektől Szegeden szolgált, a közforgalomban egészen az 1950-es évek végéig vett részt, majd 1970-ben törölték az állományból.

A MI VÁROSUNK, BENNE A MI VILLAMOSUNK

A Szegedi Közlekedési Társaság „Szeged a mi városunk és benne a mi villamosunk” címmel fotópályázatot írt ki a szegedi villamosközlekedés 114. születésnapja alkalmából, amelynek eredményhirdetésére 2022. október 1-jén 10:00 órakor a Szeged Indóház tér megállóhelyen várják a pályázókat és az érdeklődőket. A díjazottakat és – korlátozott számban – az érdeklődőket Szeged Indóház tér megállóhelyről a 10:45 órakor induló zenés nosztalgia különjárat szállítja a Pulz utcai telephelyre, ahol a díj beváltására is sor kerül majd.

Az SZKT közleménye szerint eső esetén a 12-es helyett Tatra villamos közlekedik majd.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb